Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenorganisaties vrezen ontslagen

Als het kabinet de bezuinigingen in de subsidies voor patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties doorzet, vallen er ontslagen bij bijna alle belangengroeperingen. Deze noodkreet kwam donderdag in de Tweede Kamer van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Platform VG, koepelorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.
Patiëntenorganisaties vrezen ontslagen

De organisaties hopen dat de Kamer hun zorgen deelt en de plannen van het kabinet kan tegenhouden. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vinden dat er best minder patiëntenorganisaties kunnen zijn, die efficiënter met elkaar kunnen samenwerken. De bewindsvrouwen willen de subsidies terugbrengen van 43 miljoen naar 25 miljoen euro in 2015.

80 Cent meer
Ad Poppelaars van de CG-Raad heeft er wat op bedacht. ‘Wanneer de Nederlandse burger ongeveer 80 cent meer zorgpremie betaalt, is het gat in de financiering opgelost. Als u dit voor ons regelt, dan kunt u uw subsidie houden.’

Onmisbaar
Volgens de belangenorganisaties zijn de bezuinigingen in strijd met wat de minister eerder zei, toen ze een sterke patiëntenbeweging als onmisbare derde partij zag naast zorgaanbieders en verzekeraars. De organisaties kunnen bij deze partijen goede zorg afdwingen, maar door de bezuinigingen kunnen ze dat niet meer, vinden ze.

Ouderen niet ziek
Ook ouderenbonden als Unie KBO, ANBO en PCOB maken zich zorgen. De minister wil voor deze belangenclubs de subsidie helemaal stoppen. Ouderen met een specifieke aandoening moeten zich maar aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie. De ouderenbonden vinden dit geen optie: ‘Ouderen zijn namelijk niet ziek.’ Door deze bezuiniging kunnen we niet meer het zelfstandige geluid van de oudere laten horen, aldus de ANBO.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: Stockexchange

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.