Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenbeweging tevreden over nieuw subsidiesysteem

Zowel de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) als de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) willen aan de slag met het nieuwe subsidiesysteem voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties (pgo) van minister Klink van VWS.
Patiëntenbeweging tevreden over nieuw subsidiesysteem

Door Nienke Schild – Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 6 maart de nieuwe plannen voor een subsidiesysteem voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties gepresenteerd. ‘Wij zijn blij dat de minister goed overlegd heeft met de sector’, zegt Pieter Spierings, directiesecretaris bij de NPCF. ‘Het voorstel is een goede basis om mee aan de slag te gaan. Dankzij het ingroeitraject wordt de diversiteit van het pgo-veld gerespecteerd en kunnen zowel grote als kleine leden er mee aan het werk.’

Vierjarenplannen
Klink wil door middel van marktwerking het pgo-veld versterken. Naast de jaarlijkse basissubsidie wil de minister op basis van vierjarenplannen de overige subsidie toewijzen. Een onafhankelijk adviesorgaan zal de minister adviseren over de subsidieverlening. De vierjarenprogramma’s dienen gericht te zijn op versterking van het pgo-veld.

Geld
Daarbij stelt minister Klink tien miljoen extra ter beschikking. ‘De CG-raad en onze achterban zijn enthousiast dat er extra geld komt om de patiëntenbeweging te versterken’, zegt directeur Ad Poppelaars. Spierings van NPCF benadrukt dat het geld al opgenomen was in de begroting op Prinsjesdag. ‘Het is belangrijk dat het geld op een zo goed mogelijke manier wordt ingezet.’

Te hoge eis
Beide koepelorganisaties hebben wel enkele aantekeningen bij het plan. Zo vreest de CG-raad dat een meerjarenplan een te hoge eis is voor sommige van hun leden. ‘Kleine organisaties, die veel betekenen voor hun leden, zijn niet altijd professioneel ingericht’, verklaart Poppelaars.

Zorgkosten
De NPCF mist de ontwikkeling van de zorgkosten in het plan. ‘Over de invulling van de vierjarenplanen wordt hier helemaal niet over gesproken. Terwijl dit toch erg belangrijk is. En onduidelijk is nog in hoeverre deze voorstellen bijdragen aan een betere samenwerking tussen de organisaties’, zegt Spierings.

Marktwerking
Volgens de CG-Raad wordt met deze plannen marktwerking in de pgo-sector ingevoerd. In een brief aan de minister wijst de koepelorganisatie ook op de risico’s die het nieuwe systeem meebrengt. ‘Niemand weet of deze vorm van marktwerking tot de gewenste versterking gaat leiden’, zo stelt Ad Poppelaars. De NPCF is nog bezig met een schriftelijke reactie aan de minister.

Positie versterken
Al lange tijd is het ministerie van VWS bezig met een nieuw subsidiesysteem. Met een sterk pgo-veld wil het ministerie de positie van de patiënt versterken. Zodat patiënten als volwaardige gesprekspartner behandeld worden, gesteund worden bij keuzes en een betere regie op hun eigen leven kunnen voeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.