Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Passief ouder worden

U wist het misschien nog niet, maar 2012 is het Europees Jaar van Active Ageing. Met foto’s van lachende en sportende ouderen wordt het jaar in Europa onder de aandacht gebracht. De boodschap is duidelijk, we moeten actief ouder worden. Maar waarom eigenlijk? En is passsief ouder worden slecht?
Passief ouder worden

Lees hier meer blogs van MOVISIE >>

De reden dat Active Ageing zo hoog op de politieke agenda staat, hangt vooral samen met budgettaire drijfveren van de Europese overheden. Zij verwachten immers hoge pensioen- en zorgkosten en op termijn krappe arbeidsmarkten. Het idee is: hoe actiever en productiever ouderen zijn, hoe beter dat is voor de overheidsbegroting.

Een oudere denkt dan al gauw: ‘Active Ageing, klinkt leuk, maar wat moet ik er mee?’. En dat is een terechte vraag, want in de gerontologie (studie van het ouder worden) bestaat een langlopende discussie over wat nou eigenlijk ‘goed’ of ‘succesvol’ ouder worden is. En niet iedereen vindt dat actief ouder worden ook goed ouder worden is.

Sommige deskundigen wijzen er juist op dat het jezelf geleidelijk terugtrekken uit de samenleving een belangrijk onderdeel is van succesvol ouder worden. Volgens hen is het leren omgaan met verschillende vormen van verlies de centrale opgave bij het ouder worden. Goed ouder worden is een ethisch vraagstuk dat veel breder is dan actief ouder worden.

Gelukkig blijkt, voor wie de moeite daarvoor neemt, dat het begrip Active Ageing ook breder opgevat dient te worden dan het stimuleren van ‘actief’ en ‘productief’ ouder worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het begrip zo gedefinieerd dat het in het kort neer komt op ‘het in staat stellen van oudere mensen om naar eigen wensen en behoeften mee te doen in de samenleving. Met als doel het verbeteren van de kwaliteit van het leven.’

De kwaliteit van leven en de behoefte en wensen van ouderen stelt de WHO terecht voorop. En zolang we dat niet uit het oog verliezen ben ik helemaal voor het stimuleren van Active Ageing. Maar als Active Ageing alleen wordt aangegrepen om overheidsbudgetten in de hand te houden en te bezuinigen, dan kijk ik alvast uit naar het volgende Europees Jaar.

Jan Willem van de Maat is onderzoeker Sociale Zorg bij MOVISIE. Hij is gespecialiseerd in participatie door ouderen, eenzaamheid en de maatschappelijke gevolgen van een vergrijzende samenleving.

2 REACTIES

  1. Te passief is niet goed, maar ouderen hebben ook hun rust nodig (dat heb ik nu al en ik ben pas 66 jaar oud). Ik erger me aan het overprikkelen van ouderen in sommige verzorgingshuizen door de hele dag de TV aan te laten staan, c.q. muziek te draaien, om de ouderen zgn. te vermaken. Vereenzaming is niet goed, maar zorg voor balans van actief zijn en rust. Voor ouderen is zitten op een stoel/bankje en kijken ook al een vorm van activiteit/betrokkenheid bij de maatschappij. Speel in op wat de betreffende oudere zelf wil doen, bijvoorbeeld bewegen (binnen of buiten rondwandelen, ouderengymnastiek e.d.) of (voor)lezen (voor zover dat nog kan), spelletjes/puzzelen e.d., het liefst in een op de betrefffende oudere gericht persoonlijk contact. Helaas komen de professionals hier bijna niet meer aan toe, die zijn vooral bezig met de zorg, en moet dit (extra!) contact van de familie, vrienden of vrijwilligers komen. Als die er niet zijn, is de TV of de radio kennelijk een slechte (lawaaiige, onpersoonlijke!) surrugaat-oplossing.

  2. Lees alle reacties
  3. er moet zeker meer voor ouderen gedaan worden als ik langs het bejaardenhuis loop en het bejaardentehuis en verzorgingshuis waar me oma was krijg ik nog steeds de koude rillingen .en word er heel erg droevig van. er wordt veel te weinig een niet genoeg wisselend en voor iedereen alle culturen gedaan. voor de mensen die thuis zitten idem dito. mensen hebben meer rust nodig maar van niks doen en teveel rust ga je dood. let op wat er allemaal gebeurt en is gebeurd in die huizen ik krijg het er nog benauwd van en maak me er heel erg kwaad nog vaak over als ik die mensies weer zie zitten staren. bied gewoon dagelijks genoeg dingen aan dan kunnen de mensen zelf bepalen wat ze wel en niet willen en hoeven ze niet te verpieteren. er moet nog zoveel veranderen. laten we het dan maar niet over jeugdzorg bv hebben, en openbaar vervoer enz.. er is nog genoeg te doen overal in alle landen dus mensen we moeten onze schouders eronder willen gaan zetten en aan iedereen denken daar wordt het leven een stuk gezelliger door voor iedereen.!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.