Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Passende zorg voor gevaarlijke patiënt

Psychiatrische patiënten die een gevaar vormen voor zichzelf of anderen krijgen zorg die beter bij hen past. De rechter kan verschillende vormen van verplichte zorg gaan opleggen. Een gedwongen opname behoort ook tot de mogelijkheden, maar staat niet langer centraal.
Passende zorg voor gevaarlijke patiënt

Dat is geregeld in een nieuwe wet voor verplichte geestelijke gezondheidszorg die het kabinet vrijdag heeft vastgesteld. Deze vervangt de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). Een commissie van deskundigen zal de rechter gaan adviseren bij de keuze voor de juiste zorg. De rechter kan ook gedwongen behandeling gaan opleggen. Voor spoedgevallen komt er een crisismaatregel.

Eenvoudiger
De nieuwe wet met één rechterlijke zorgmachtiging is een stuk eenvoudiger dan de oude regeling, waarbij er zeven machtigingen voor gedwongen zorg bestonden met elk hun eigen ingewikkelde procedures. Door de hulp van de commissies hoeft een rechter zich niet meer met allerlei medische details bezig te houden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.