Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partijen dienen initiatief Veteranenwet in

De PvdA, SP, GroenLinks en D66 dienen dinsdag een initiatiefwet Veteranen in bij de Tweede Kamer. Deze wet moet de zorg en de nazorg regelen voor actief dienende militairen die op missie gaan, veteranen en hun verwanten. Dat heeft PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink dinsdag bekendgemaakt.
Partijen dienen initiatief Veteranenwet in

De vier partijen komen met hun initiatiefwetsvoorstel terwijl Defensie een soortgelijke wet in voorbereiding heeft. Deze kaderwet ligt al bij de Raad van State, maar de fracties vinden die op belangrijke punten niet toereikend. Hun initiatief moet ervoor zorgen dat de (na)zorg voor militairen die ooit op missie waren onder meer toegankelijker en laagdrempeliger wordt.

Wettelijke bescherming
Volgens Eijsink, de drijvende kracht achter het initiatief, verankert deze wet ook de bijzondere zorgplicht van de overheid voor de veteraan. Ze wijst erop dat militairen bereid zijn in opdracht van de overheid hun leven op het spel te zetten maar dat tijdens de uitvoering hiervan de wettelijke bescherming ontbreekt die andere werknemers wel hebben.

Kaderwet
De vier partijen vinden een goede wet nodig, omdat er de komende jaren veel veteranen bijkomen, onder meer door de langdurige missie in Afghanistan. Het gaat vaak om jonge militairen die mogelijk nog jarenlang in dienst zijn. De initiatiefnemers wilden daarom dat ook zij onder het begrip ‘veteraan’ vallen. Defensie wilde dat eerst niet maar had na aandringen de eigen kaderwet op dit punt al aangepast.

Nazorg
De regelingen in de initiatiefwet zijn bedoeld om problemen met de gezondheid of andere problemen die zijn gerelateerd aan de missie te voorkomen en anders de betrokkene weer op de rails te krijgen. Ook de familie en relaties van de militair krijgen (na-) zorg als zij die willen. Verder kunnen veteranen eventuele klachten neerleggen bij een Veteranenombudsman die onafhankelijk is van Defensie en andere overheidsinstellingen. Er komt één zorgloket, dat een zorgcoördinator aanwijst die de betrokkene tijdens het traject begeleidt.

Van kracht
Bij de voorbereiding van de initiatiefwet zijn veteranen, militaire vakbonden, tal van instellingen en (juridisch) deskundigen betrokken geweest. Eijsink gaat ervan uit dat het wetsvoorstel na de zomer behandeld wordt en hoopt dat de wet in 2011 van kracht kan worden. De vier partijen hebben in de nieuwe Kamer 65 zetels. Eerder waren onder meer ook PVV en VVD positief over de plannen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Vincent Jannink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.