Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overleg met huisarts in verzorgingshuis moet verwardheid terugdringen

Beter overleg tussen huisartsen, specialisten en verzorgenden zorgt ervoor dat bewoners van verzorgingshuizen minder last hebben van verwardheid. Bovendien gebruiken ze dan minder medicijnen en zijn ze beter in staat tot zelfredzaamheid, zoals douchen, aankleden en eten.
Overleg met huisarts in verzorgingshuis moet verwardheid terugdringen

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van specialist ouderengeneeskunde Marijke Boorsma. Zij vergeleek voor dit onderzoek tien verzorgingshuizen van Omring in West-Friesland. De helft daarvan werkte met het nieuwe ‘geriatrisch zorgmodel’ en scoorde beter dan de andere helft.

Aanpak

Boorsma, zelf huisarts, zegt in de Volkskrant: ‘Ik merkte dat er nauwelijks overleg was tussen de verschillende partijen. Toen ik me specialiseerde in de ouderengeneeskunde, besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe aanpak.’

Vragenlijst
Het doel van het multidisciplinaire overleg is dat de gezondheidsproblemen en behoeften van bewoners in kaart worden gebracht. Dit gebeurt met een vragenlijst, aan de hand van die uitkomsten wordt een zorgplan opgesteld. Als voorbeeld wordt een patiënt die heel suf is genoemd. Dan blijkt uit de vragenlijst dat dat een bijeffect is van een medicijn dat de patiënt allang niet meer nodig heeft.

Kenniskloof
Uit de ervaringen blijkt dat het overleg met de vragenlijst nu veel efficiënter verloopt. Huisartsen kregen daarvoor vaak onduidelijke informatie door de kenniskloof tussen verzorgenden en de arts.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Dick Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.