Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderschapsplan leidt juist tot meer ruzie’

Het verplichte ouderschapsplan voor scheidende stellen met kinderen leidt juist tot meer ruzie rond de scheiding. Dat blijkt uit een evaluatie van het plan door twee echtscheidingsdeskundigen aan de Universiteit Utrecht. De in 2009 ingevoerde maatregel, bedoeld om de problemen van kinderen na een scheiding te verminderen, lijkt daarmee averechts te werken.
'Ouderschapsplan leidt juist tot meer ruzie'
Foto: ANP XTRA

Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat het aantal vechtscheidingen na de invoering van het ouderschapsplan met 15 procent is toegenomen. Depressieve gevoelens van de kinderen namen in die periode met 20 procent toe. Het ouderschapsplan bevat afspraken die de ouders maken over de opvoeding van de kinderen. Het is onderdeel van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding, die vijf jaar geleden in werking trad.

Gelijkwaardigheid

Uitgangspunt is gelijkwaardig ouderschap voor beide ouders. Volgens een van de onderzoekers, Ed Spruijt, leidt juist die verplichte gelijkwaardigheid tot conflicten. Volgens hem bleven de kinderen vroeger automatisch bij één ouder, vaak de moeder. ‘Nu eist de uitwonende ouder dezelfde tijd voor de opvoeding op’, zegt Spruijt. Doordat ouders steeds ruzie maken, wordt het volgens de onderzoeker voor hen een ‘onmogelijke klus’ om tot afspraken te komen. Voor de kinderen is dit erg schadelijk, aldus Spruijt.

Voorlichting

Overigens pleit Spruijt niet voor het terugdraaien van de wet. Wel vindt hij dat er meer voorlichting moet komen en meer maatregelen om conflicten te voorkomen.

‘Ik ben een geboren bemiddelaar’

Hoog insteken was bij haar thuis niet gebruikelijk. Toch werd José van Loo via een omweg trainer, pedagoog en mediator. Hoe mensen met elkaar omgaan in moeilijke situaties intrigeerde haar als kind al. Later specialiseerde ze zich in echtscheidingen. ‘Ik ben een geboren bemiddelaar.’ Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.