Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders laten delinquent kind los’

Ouders zijn geneigd een puber die crimineel gedrag vertoont, los te laten. Vaak reageert de jongere op controle met afwijzend en brutaal gedrag, waardoor de ouders de indruk krijgen dat het toch geen zin meer heeft. Ze raken als het ware de grip op hun kind kwijt.
'Ouders laten delinquent kind los'

Dat zegt adolescentiepsycholoog Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht, die volgende maand promoveert op het onderzoek Does your mother know? Keijsers volgde 309 families met kinderen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar vier jaar lang. Ze zag dat een slechte relatie tussen ouders en hun zoon of dochter van 13 jaar geregeld leidt tot delinquent gedrag, als het kind wat ouder is. Overigens doet meer dan 60 procent van alle pubers wel eens iets crimineels, maar het blijft meestal beperkt tot een vuurtje stoken of het aanbrengen van graffiti.

Teugels vieren

Op zich is het volgens de psycholoog heel normaal dat de relatie tussen ouders en hun pubers verandert. Jongeren houden meer dingen geheim en ouders moeten leren de teugels een beetje te laten vieren. Maar als kinderen erg veel geheim gaan houden en ook niet uit zichzelf iets vertellen, is het voor ouders tijd extra goed op te letten, aldus Keijsers. Veel en serieuze geheimen bij jonge pubers is een voorbode van mogelijk delinquent gedrag.

Bovenmatige controle
Ouders moeten geen vertrouwelijkheid opeisen, adviseert de psycholoog, want dat werkt averechts. De puber ervaart dat als bovenmatige controle. Beter is het ongezochte gelegenheden te benutten voor een gesprek. ‘Ga eens samen winkelen of eten’, noemt ze als voorbeeld. Maar ook dan moeten ouders oppassen dat ze de privacy van hun kind niet schenden, terwijl ze toch gemeende interesse tonen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.