Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen vallen minder vaak door nieuwe valtherapie

Dankzij de nieuwe therapie Zicht op Evenwicht daalt het aantal valincidenten met 30%. Bij deze therapie komt de zorgprofessional bij de oudere thuis om samen tot een op maat gesneden advies te komen.
000vallen.jpg
Tijdens de therapie komen ondermeer de gedachten die ouderen over vallen hebben aan bod. - Foto: Fotolia
Kwetsbare 70-plussers die thuis een gerichte therapie krijgen tegen hun valangst, vallen veel minder vaak dan andere kwetsbare ouderen. Dat constateert gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn die hiermee promoveert aan de Universiteit Maastricht. De groep ouderen die de therapie volgde had 30% minder valincidenten dan de groep die de therapie niet volgde.

Huisbezoeken verpleegkundige

In de nieuwe therapie Zicht op Evenwicht van de Universiteit  Maastricht zoekt de zorgprofessional – een verpleegkundige van de thuiszorg, of fysio- of ergotherapeut- de oudere drie keer thuis op om daar 1-op-1 samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren. De oudere krijgt in samenspraak op maat gesneden adviezen en volgt een praktisch oefen-programma dat aansluit op de persoonlijke mogelijkheden. Na de huisbezoeken zijn er vier telefonische contactmomenten. Onderwerpen die aan bod komen zijn ondermeer de gedachten die ouderen hebben over vallen, het nut van lichaamsbeweging en hoe ze hun gedrag veiliger kunnen maken

Angst voor vallen leidt tot extra valpartijen, bleek al uit eerder promotie-onderzoek. 
Lees meer  

Dorresteijn: ‘Valangst leidt tot een gebrek aan beweging en soms zelfs tot een isolement. Een van de belangrijkste effecten van de nieuwe aanpak is dat we juist dit doorbreken. We zien dat ouderen na een jaar een stuk minder bezorgd zijn om te vallen, waardoor ze wat gemakkelijker gaan bewegen en meer (sociale) activiteiten gaan ontplooien. Dit past heel goed in het huidige overheidsbeleid om meer ouderen langer zelfstandig te laten wonen.’

Niet duurder

De promovenda  volgde twaalf maanden lang de voortgang van enkele honderden patiënten. Haar studie laat zien dat de nieuwe intensieve aanpak niet duurder uitpakt dan reguliere zorg. De erkenningscommissie van het RIVM Centrum Gezond Leven heeft de interventie erkend op het allerhoogste niveau (Effectief: sterke aanwijzingen voor effectiviteit). Ook het Trimbos Instituut heeft Zicht op Evenwicht inmiddels aangemerkt als geschikte therapie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.