Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen vaak tegen zin in doorbehandeld

Veel ouderen worden in hun laatste levensfase tegen hun eigen wens in doorbehandeld. De communicatie tussen artsen, naasten en patiënten over wel of niet behandelen zou daarom beter moeten. Dat concluderen onderzoekers aan het VUmc. Ze brachten de resultaten van een groot onderzoek onder nabestaanden van ouderen vrijdag naar buiten.
Ouderen vaak tegen zin in doorbehandeld
Foto: ANP Photo

Zieke ouderen moeten bij een naderende dood vaak beslissen of zij nog willen beginnen met een verdere behandeling, zoals een antibioticakuur bij een longontsteking of reanimatie bij een hartstilstand.

Mening onbekend

Ongeveer de helft van de ouderen uit het onderzoek die eerder hadden gezegd geen verdere behandeling te willen, kreeg dit uiteindelijk toch. Ook bleek de mening van oudere patiënten over al dan niet behandelen vaak niet bekend.

Eerder stadium

Volgens onderzoekster Roeline Pasman helpt het als ouderen hun wens kenbaar maken, maar is dat niet altijd genoeg. Artsen zouden volgens haar al in een eerder stadium het initiatief kunnen nemen bij hun patiënten die waarschijnlijk niet lang meer hebben en ze vragen of ze doorbehandeld willen worden in de laatste fase.

Vrijdag is een artikel over het onderzoek verschenen in the Journal of the American Geriatrics Society.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.