Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen ontwikkelen keurmerk ziekenhuizen

Meerdere ouderenbonden gaan samen een keurmerk ontwikkelen voor de zogeheten 'seniorvriendelijkheid' van ziekenhuizen. Dat meldde Arno Heltzel, woordvoerder van ouderenbond Unie KBO.
Ouderen ontwikkelen keurmerk ziekenhuizen

In samenwerking met ouderenbonden PCOB, NOOM en koepelorganisatie NVOG moet de ontwikkeling van het keurmerk over ongeveer 3 jaar zijn voltooid.

 
Oudere patiënten
Volgens Heltzel is nu circa 60 procent van de patiënten in ziekenhuizen 65 jaar en ouder. Dat percentage wordt in de toekomst onder meer door de vergrijzing alleen maar meer. ,,De ranglijst is ten eerste bedoeld als stimulans voor ziekenhuizen om beter aan de zorg van ouderen te kunnen voldoen”, aldus de zegsman. ,,Aan de andere kant maakt een dergelijk keurmerk de ziekenhuizen inzichtelijker voor patiënten.”

 
Kwetsbaarheid
De samenwerkende bonden storen zich onder meer aan het feit dat veel behandelingen voor ouderen onsamenhangend zijn. Ook wordt we te weinig rekening gehouden met de kwetsbaarheid van die specifieke groep. ,,Vaak moeten ouderen die bij meerdere specialisten onder behandeling zijn voor iedere behandeling afzonderlijk naar het ziekenhuis”, zegt Heltzel. ,,Ook komen met name oudere patiënten vaak slechter uit een ziekenhuis dan hoe ze erin gingen.” Hij spreekt daarin van een percentage van 10 tot 15 procent.

 
Bonden
Volgens de bonden juichen ook artsen het initiatief van een keurmerk voor ouderen toe. Vanaf donderdag steken de bonden de koppen bij elkaar.

 

Bron: ANP / Stockfoto sxc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.