Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen en gehandicapten ontzien’

Het merendeel van de Nederlandse bevolking vindt dat ouderen en gehandicapten bij bezuinigingen in de zorg moeten worden ontzien. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, dat wordt gepresenteerd tijdens het 13e Clingendael European Health forum in Den Haag. Minder dan 10 procent van de Nederlanders vindt dat er naar die twee groepen te veel geld gaat.
'Ouderen en gehandicapten ontzien'
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een behoorlijk meningsverschil bestaat tussen mensen met een laag en hoog inkomen. Beide groepen (totaal 56 procent van de ondervraagden) zijn er voorstander van dat ongezond gedrag wordt ‘bestraft’. Hier wordt onder meer roken, te veel drinken en te veel eten onder verstaan.Basispakket


Als het gaat om het doorvoeren van pijnlijke maatregelen, zoals het extra betalen voor de huisarts en het beperken van het basispakket, lopen de ideeën en opvattingen uiteen. Mensen met een hoger inkomen voelen daar aanzienlijk meer voor dan mensen die beneden modaal of modaal verdienen. Van de mensen die meer dan twee keer modaal verdienen, vindt 29 procent het extra betalen voor de huisarts de beste manier van bezuinigen op de gezondheidszorg. In de groep die beneden modaal verdient, is dat slechts 11 procent.Patiënten


Nederlandse burgers hebben, wat de bezuinigingen in de zorg betreft, veel vertrouwen in patiëntenorganisaties. Die groep wordt gevolgd door artsenorganisaties. De minister van Volksgezondheid (Edith Schippers) komt op de derde plaats. Vooral de lagere inkomensklassen geven de voorkeur aan patiënten- en artsenorganisaties. Hogere inkomens vinden dat de keuze bij bezuinigingen in eerste instantie bij de minister vandaan moeten komen. 71 procent van de Nederlanders vindt solidariteit in de zorg belangrijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.