Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudere bereid te betalen voor extra zorg

Ouderen willen gemiddeld meer dan een kwart van hun besteedbaar inkomen aan extra zorg besteden. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot onder ruim 650 Nederlanders. Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd naar eigen keuze, hebben ouderen veel geld over.
Oudere bereid te betalen voor extra zorg
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

Uit de enquête van Berenschot blijkt dat mensen bereid zijn te betalen voor extra voorzieningen op het terreiin van zorg, welzijn, wonen en leefstijl. Gemiddeld willen de ondervraagden ruim 28 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan extra voorzieningen om een stuk eigen regie over de invulling van hun leven te houden.

Sanitair

Ouderen tussen de 70 en 80 jaar willen zelfs ruim 29 procent extra besteden. Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd naar eigen keuze, hebben ouderen veel geld over. Ook wil bijna de helft van de ondervraagden een bijdrage willen betalen voor eigen sanitaire voorzieningen.

Huishouden
Zaken die minder hoog op de verlanglijst staan zijn aanvullende huishoudelijke verzorging. Hier hebben 38 procent van de ondervraagden meer geld voor over. Een eigen terras of tuin (36 procent), vervoer op maat (36 procent), aanvullende persoonlijke verzorging (32 procent) of een eigen keuken (31 procent).

Private initiatieven
De onderzoekers van Berenschot verwachten dat de komende jaren nieuwe private initiatieven zullen ontstaan voor ouderen en ook veel verschillen in het zorg- en welzijnaanbod. Uit het onderzoek blijkt dat de behoefte per oudere verschilt en dat iedereen zijn geld op een andere manier wil besteden.

De resultaten van het onderzoek worden begin 2013 gepubliceerd in een boek over de toekomst van de Ouderenzorg in Nederland met de titel ‘De vergrijzing voorbij’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.