Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Osira negeerde signalen van verpleeghuisarts

Het management van de Osira Zorggroep heeft signalen van een verpleeghuisarts over misstanden stelselmatig genegeerd. De arts werd op non-actief gesteld en later ontslagen, dat meldt Zorgvisie.
Osira negeerde signalen van verpleeghuisarts

Verpleeghuisarts Ruud Lensen trok al in 2009 aan de bel bij managers, raad van bestuur en raad van toezicht.  Direct na zijn aantreden in juni 2009 kwam hij veel misstanden tegen op de revalidatieafdeling van de locatie Sint Jacob. Toen er niet werd ingegrepen, nam hij contact op met de IGZ. Daarop werd hij ontslagen. Lensen werkte slechts zes maanden bij Osira. Sindsdien heeft hij geijverd bij de IGZ om ter plekke te zien hoe slecht de zorg was bij Osira.

Ontlasting

Tijdens visites zag de verpleeghuisarts dat lakens, washanden, handdoeken en kleren op de grond of in de wastafels lagen. ‘Cliënten lagen tot elf uur vaak nog in hun eigen urine of ontlasting. Verzorgenden dienden medicijnen veel te laat of niet toe’, zo vertelt de verpleeghuisarts aan het vakblad.

Intimidatie
Er is niet alleen van alles mis met de behandeling en bejegening van de cliënten, ook bij de verzorgenden onderling was er sprake van intimidatie. Zij scholden elkaar uit en een verpleegkundige die fouten aankaartte bij de locatiemanager, werd bedreigd met ontslag, aldus Lensen. De arts kreeg ook zelf te maken met intimidatie en chantage.

Geheim

De voormalig leidinggevende van Lensen laat weten dat het ontslag van de verpleeghuisarts niets te maken had met zijn kritiek op de organisatie. Zij wil verder niet op de kwestie ingaan, omdat er geheimhouding is afgesproken bij het ontslag. De nieuwe Osira-bestuurder Rob van Dam laat Zorgvisie weten dat hij onvoldoende van de casus afweet om te reageren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Zorgvisie/Foto: ANP/Lex van Lieshout

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hallo, je zal je ouders er maar hebben zitten of familie! Erg schrijnend maar ik geloof het wel want je hoort en ziet veel en het laat goed zien, wie recht wil spreken word er zo uitgewerkt! Ouderen die daar zitten kunnen geen kant op en hoe durf je ouderen respectloos te behandelen ( of geen behandeling) terwijl je zelf ook oudere word! Ik heb mijn vader uit een verpleeghuis gehaald omdat hij zelf wilde en achteruit ging en verwaarloosd werd. Met thuiszorg werd hij wel respectvol behandeld. Mensen die zwakkeren niet de juiste zorg bieden horen niet in de vak thuis en moeten achter de kassa gaan zitten of vakken vullen, materiaal kan wel tegen een stootje maar oudjes van dagen hebben hard gewerkt oud te worden! Laten we eens kijken naar anderen landen waar ouderen meer en meer respect krijgen omdat ze ouder zijn, dat vind ik niet meer dan normaal. Wij moesten ons schamen dat dit gewoon doorgaat en er zoveel leed word aangedaan en er maar een heel klein topje van de ijsberg aangekaart kan worden. En dat is 1 doelgroep nog maar…………………………..Gr

  3. Ik werkte zelf bij Osira onder Willeke Stadtman. Zij wist iedereen die een bedreiging voor haar vormde in de directiekamer te intimideren en weg te werken. Een zieke cultuur die niemand kon of durfde te doorbreken. Zij heeft vooral erg goed voor haar eigen belangen gezorgd. Klokkenluiders binnen deze sector verdienen bescherming.

  4. Inderdaad. Politiek hoeft niet verontwaardig te reageren. Al jaren besteden actualiteitenprogramma’s aandacht aan de misstanden in de ouderen zorg. Alle meldpunten zijn genegeerd. SP heeft dit vaak genoeg op de politieke agenda gezet. Maar politiek gaf niet thuis. Waardoor managers, die het woord “zorg” niet kennen al die tijd niet aangesproken zijn op hun veratwoordelijkheid. Niet alleen bij Bernardus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.