Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Oppositie wil onderzoek naar ingreep pgb

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de kostenstijging bij het persoonsgebonden budget (pgb).
Oppositie wil onderzoek naar ingreep pgb

Ook de gevolgen van de nieuwe plannen voor de mensen die met het pgb zelf zorg inkopen moeten zo duidelijk worden. De partijen deden het verzoek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over voorstellen waarmee staatssecretaris Marlies Veldhuijzen Van Zanten de stijgende kosten in de hand wil houden.

Bangmakerij
‘De cijfers moeten kloppen, anders wordt het kleine foutje in het begin steeds groter. Het effect van de maatregelen lijkt nu groter dan het is. Ik trap niet in deze bangmakerij,’ meent Agnes Wolbert (PvdA).

Rijk
Volgens Linda Voortman (GroenLinks) circuleren er verschillende bedragen over het gemiddelde bedrag van een pgb en rekent het kabinet zich rijk.

Ingeboekt
Kees van der Staaij (SGP) vindt een doorrekening eveneens verstandig. ‘Wij zijn er allerminst zeker van dat de besparingen ook echt kunnen worden ingeboekt. Vraag het CPB, dat rekende de verkiezingsprogramma’s ook door en bijvoorbeeld op de zorgonderdelen bleken de opbrengsten toen vaak tegen te vallen.’

Schiet niet op
Het CDA voelt er niets voor. ‘We kunnen opnieuw vragen om de cijfers op een andere manier te bekijken, maar het schiet niet op. Dit zijn de cijfers’, constateert Sabine Uitslag.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik schaam me dat ik Nederlander ben,zoals dit PGB te niet wordt gedaan.
  De fout die het rijk heeft gemaakt is dat er niet genoeg contrôle is geweest. Het is hun stomme schuld dat het zo uit de hand is gelopen. Het CAK werkt voor geen meter.
  Laten ze eerst zelf eens kijken waar het bij hun fout is gegaan.
  Laat de PGB niet ten koste gaan van de mensen die het echt nodig hebben.
  Als het verdwijnt wordt de zorg op zijn minst 5x zo duur,

 3. ik kan me ook niet voorstellen dat het een besparing oplevert als er geen PGB’s meer afgegeven wordt. Dan zullen die mensen ZIN nemen waarvan de kosten hoger zijn dan bij PGB . Ik geloof niet in het feit dat mensen dan plotseling de zorg zelf geven . Ik geloof al helemaal niet in de goedheid van de omgeving van de gehandicapte . Mensen die iets willen doen voor zijn/haar omgeving doen dat al!
  Dan zit ik nog met het volgende:
  Ik heb begrepen dat in het voorstel van de overheid een mogelijkheid van een PGB overblijft voor mensen met een ZZP indicatie? ik trek hierbij de conclusie dat zij dus niet frauderen??? Ik vind dat mensen die graag ZELF de regie willen voeren dat moeten kunnen blijven doen met behulp van een PGB!
  Overheid probeer je eens in te leven in de persoon met zijn haar mogelijkheden en niet in. Beperkingen dat willen ze niet meer maar we gaan er zo wel weer terug in die tijd!,,,,,

 4. Het is toch wel bijzonder en bizar hoe er de afgelopen 20 jaar “gesjouwd & gesjord” is aan zelfstandige mensen die hun zorg zelf prima kunnen regelen.
  De staatssecretaris moet eens terug kijken naar wat er allemaal al bedacht, gedacht, wel uitgevoerd, ingetrokken, niet uitgevoerd, gewijzigd etc is in de laatste 2 decennia. Je zult maar gehandicapt zijn of andersoort zorg/verpleging of begeleiding nodig hebben gehad in die jaren.
  Je kunt je nooit veilig voelen want iedere regering wil wat anders bedenken en een stempel zetten op de zorg.
  Dat het financieel anders moet dat begrijpen wij bij Zorg-Vuldig best, maar het kan ook op een verantwoorde manier.
  Laat alle Zorgkantoren in Nederland eens Landelijk 1 beleid uitvoeren, dat scheelt veel dure beleidsmedewerkers op de zorgkantoren en bij organisaties. Contracten voor 3 jaar, ook dat scheelt veel tijd en dure mensen, nu moet je ieder jaar aanbesteden, dat is niet nodig.
  Er zullen overigens veel PGB bureautjes gaan stoppen en wie gaat deze zorg dan verlenen. Veel ZZPers willen echt niet in een zorginstelling werken.
  Kom regering: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

 5. Jammer dat er niet opnieuw doorgerekent gaat worden! ZIN is veel duurder dan een pgb. Het kabinet rekent er op dat mensen geen ZIN aanvragen, maar dit komt hen duur te staan. Alsof iedereen zo maar misbruik maakt van het pgb; natuurlijk als je denkt dat, als familie de zorg op zich neemt, dit fraude zou zijn…… Onzinnig en ondoordacht!
  Wat zou dit kabinet voor zichzelf kiezen..: een varierend aantal onbekenden die je
  ’s ochtend en/of ’s avonds komen verzorgen of een familielid??? Gelukkig voor de leden van het kabinet hebben ze geen ervaring met de zorgbehoeften, althans dat meen ik uit hun ondoordachte actie te kunnen opmaken. Maar soms zou ik willen dat zij, al was het maar voor even, dat………!!.
  In het voorstel het pgb zo af te schaffen, mis ik de Christelijke gedachte van het CDA en de door de PVV in de verkiezingsbelofte recht te doen aan de Zorg in Nederland. Van de VVD hjad ik niets anders verwacht!
  Reken nu eens opnieuw door Kabinet!!!

 6. Dit is het meest domste wat ik ooit mee heb gemaakt heb ,,, iets wat goedkoper is duurder maken ,,, laat ze nu gewoon eerlijk zijn ,,, men wil van de zorgplicht af ,,, zo doet men dat US styl …. dit is de grootste oplichting van een kabinet die er is geweest ,, met een sn..p aan het roer …

 7. Vooral het standpunt van Uitslag is opmerkelijk. Zorg voor mensen met een pgb lijkt worst te zijn. Om uitslag van te krijgen. Het CDA op z’n smalst. Laat zich leiden door standpunt van VVD en PVV, zielig eigenlijk zou er haast medelijden mee krijgen.

 8. tja geen PGB meer, dan wordt het verpleeghuis wat dat niet kost…..
  Laat ze nog eens even goed nadenken daar in den Haag en luisteren naar het CIZ die de meeste dingen beter weet dan iemand die zomaar weer eens een kreet slaat en zo vele mensen hun het kleine beetje leuke leven weer ontneemt, niemand vraagt er toch om om ziek te worden? Makkelijk te oordelen als je zelf gezond bent…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.