Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oppositie: Gewone burger betaalt rekening

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben zich fel uitgesproken tegen het begrotingsbeleid voor 2010. De gewone burger krijgt de rekening gepresenteerd, aldus de oppositie. Het CDA vertrouwt op de kracht van de Nederlander.
Oppositie: Gewone burger betaalt rekening

Het kabinet schuift de rekening van de economische crisis door naar mensen met het minste geld. Dat concludeert SP-fractievoorzitter Agnes Kant uit de kabinetsbegroting voor 2010. De SP waarschuwt dat ouderen, studenten en gehandicapten als eerste moeten inleveren. Publieke voorzieningen als zorg, veiligheid en onderwijs staan grote bezuinigingen te wachten. Onderzoek van de SP leert dat het werk van personeel in deze sectoren al sterk onder druk staat, aldus de fractievoorzitter. ‘Het kabinet maakt de verkeerde keuze met meer bezuinigen en meer markt.’

Onderwijs
Volgens Alexander Pechtold (D66) bezuinigt het kabinet 140 miljoen euro op onderwijs, terwijl concurrerende economieën als Duitsland en Denemarken juist op dit moment veel extra geld in onderwijs en onderzoek steken. Pechtold: ‘De toekomst van onze economie ligt in een goed opgeleide beroepsbevolking. Andere landen nemen nu een voorsprong op ons, omdat het kabinet geen besluiten durft te nemen. Dit is bijna politiek misdadig.’

Tegenbegroting
‘Hoe durft het kabinet de gewone burger te pakken, terwijl het tegelijkertijd miljarden uitgeeft aan banken en linkse hobby’s. Bakken met geld worden weggegooid aan meer asielzoekers en immigranten, ontwikkelingshulp en Vogelaarwijken. Dat is wereldvreemd en asociaal’, aldus Wilders. De PVV heeft een tegenbegroting opgesteld met daarin concrete maatregelen voor de mensen die het niet breed hebben. De PVV wil belastingen verlagen en extra geld steken in de zorg voor ouderen.

Failliet
De troonrede zoals die dinsdag door koningin Beatrix is voorgelezen, was van ‘een ondraaglijke leegheid’. Dat zei GroenLinks-leider Femke Halsema dinsdag in een eerste reactie. Volgens haar komt het kabinet niet verder dan het instellen van twintig commissies die volgend jaar plannen moeten maken en een reeks ‘lege mantra’s’. ‘Balkenende heeft zichzelf failliet verklaard. Dat is onverantwoord. Het kabinet schuift alles op de lange baan en in de schoenen van commissies van ambtenaren.’

Kracht
Het CDA vertrouwt er op dat Nederland sterker uit de crisis komt. ‘De kracht van Nederland is enorm. Als we de potentie aanboren die Nederlanders in zich hebben, kunnen we alles!’, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel in een eerste reactie op de miljoenennota.

Lees alle Z+W artikelen over Prinsjesdag in het dossier Prinsjesdag 2009 >>

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. Als er bezuinigd moet worden oke,maar daar zal dan iedereen een steentje aan moeten bijdragen,ook in de regering zelf. want waar blijft het geld wat in ING en Fortis is gestoken? een overhead van 40% bij gemeenten ook niet niks, kan misschien ook wel wat minder.
    Hoe komt de regering erbij om nog eens 20 commissies in te stellen terwijl er al een behoorlijk aantal rapporten gemaakt zijn,
    Voor mij is dit geld over de balk smijten en lijkt het twijfelachtig wat er gedaan moet worden aan bezuinigingen en wordt er gewacht tot er een nieuwe regering komt die de kastanjes uit het vuur haalt Regering bezuinig nou ook op dit soort dingen, het lijkt niet op te kunnen.Geef zelf nou ook eens een goed voorbeeld en schuif niet nog meer op het pluche heen en weer om te bedenken wat de gewone burger nog meer kan ophoesten om dit alles te betalen, Een huisvrouw die moet rondkomen met haar budget kan het niet ergens anders vandaan halen maar de de overheid kan dat blijkbaar wel, van ons melkkoetjes, maar pas op die koetjes kunnen ook droog komen te staan en dan !!!!!!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.