Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding Zorg en Welzijn populair, maar geen werk

De mbo-opleiding voor Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 en Pedagogisch Werker Kinderopvang (niveau 3) zijn twee van de meest gekozen mbo-opleidingen in 2011. Maar de kans op werk in deze sector is ‘matig’, zo blijkt uit cijfers van FNV Jong. Roc’s leiden te veel jongeren op voor banen die er niet zijn, zo stelt de vakbond voor jongeren.
Opleiding Zorg en Welzijn populair

Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 staat op de eerste plek in de top tien van populaire mbo-opleidingen, maar is gelijk ook een van de vijf opleidingen in die lijst waarmee jongeren moeilijk tot geen werk kunnen vinden. ‘De kans op werk binnen vier jaar na afstuderen is matig’, zegt Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong.

Verdringen
Hoewel de vraag naar zorgmedewerkers groot is, delven de helpenden niveau 2 in deze tijd toch het onderspit, meent Wiersma. ‘Werkgevers kiezen vermoedelijk eerder voor iemand met niveau 3 of 4 en in deze tijden van werkloosheid zie je ook dat hbo’ers onder hun niveau gaan werken en mbo’ers verdringen.’

Voorlichting
Het onderwijs zou er goed aan doen om een numerus fixus in te stellen, vindt FNV Jong. Er wordt dan maar een beperkt aantal studenten toegelaten tot de opleiding. ‘Scholen willen vooral heel veel studenten binnenhalen, maar zij zouden veel meer voorlichting moeten hebben. Jongeren moeten al heel jong uit 1800 opleidingen kiezen, en daarna nog welk traject ze willen. We vragen nogal wat van ze. En dan is een mbo-opleiding ook heel specifiek én kunnen ze niet nog eens onder hun niveau gaan werken. Dat maakt de kans op de arbeidsmarkt moeilijk.’

De opleiding voor verzorgende-IG (BBL) niveau 3 staat overigens ook in de top tien, maar met deze opleiding is de kans op een baan ‘goed’.

Bron: ANP-Photo/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.