Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ook rijksvaccinatieprogramma voor ouderen’

Een rijksvaccinatieprogramma voor kinderen bestaat al, maar we zouden ook eens moeten nadenken over een dergelijk programma voor ouderen. Dat vindt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC.
'Ook rijksvaccinatieprogramma voor ouderen'

‘Zowel kinderen als ouderen zitten op de extremen van het leven en zijn daardoor erg kwetsbaar. Kinderen omdat ze met veel nog niet in aanraking zijn geweest en ouderen omdat hun afweersysteem steeds minder werkt’, zei Osterhaus vrijdag.

Gordelroos
Over wat dat rijksvaccinatieprogramma voor ouderen precies zou moeten inhouden, heeft Osterhaus niet echt vast omlijnde ideeën. ‘Je zou kunnen denken aan het DKTP-vaccin bijvoorbeeld, dat kinderen ook krijgen, maar dan in aangepaste vorm. Of een vaccin tegen gordelroos. Maar het is niet aan mij om dat te bepalen. We zouden die vraag bij de Gezondheidsraad kunnen neerleggen. Zij zouden dan kunnen uitzoeken wat een goed schema zou zijn.”

Vanaf 60 jaar
Volgens de viroloog zouden mensen vanaf een jaar of 60 in aanmerking moeten komen voor een dergelijk vaccinatieprogramma.

Kinderen
In het rijksvaccinatieprogramma zoals het nu bestaat, worden kinderen grofweg in hun eerste levensjaar ingeënt tegen een heel aantal aandoeningen. Dat zijn onder meer difterie, kinkhoest, tetanus, polio (samen met het DKTP-vaccin), bof, rodehond en mazelen. Op hun vierde en negende levensjaar krijgen ze nog eens een DKTP-vaccin en op hun twaalfde jaar worden meisjes uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus. Dat is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Bron: ANP/ ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.