Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook ouders van jonge crimineel aangepakt

Gezinnen moeten bij de aanpak van criminele jongeren betrokken worden. Dat is de insteek van een tweejarig experiment in Amsterdam-West. Als een jongere tussen de 12 en 15 jaar oud een misdrijf heeft begaan, moeten de ouders naar het politiebureau komen.
Ook ouders van jonge crimineel aangepakt

Het ministerie van Justitie en de gemeente Amsterdam trekken 2,5 miljoen euro uit om de jeugdcriminaliteit in de hoofdstad tegen te gaan. Het idee is dat met ondersteuning van het gezin de jongere niet opnieuw in de fout gaat. Ook moet er sneller gestraft worden.

Recidive
‘Een dader moet sneller merken dat de overheid hem wil corrigeren’, zegt minister Hirsch Ballin in de Volkskrant. De minister ergert zich aan de indruk bij criminele jongeren dat ze er makkelijk mee weg komen. Dat komt door de langzame vervolging en de vrijblijvende afspraken om recidive tegen te gaan. ‘Jonge mannen die niet goed met hun lijf en zichzelf weten om te gaan, moet je dicht op de huid zitten om een negatieve spiraal te vermijden’, aldus de minister.

Ontspoord
Bij het experiment gaat het erom dat het gezin niet de andere kant uitkijkt. Hirsch Ballin bezocht dinsdag twee Nederlandse gezinnen van Marokkaanse afkomst, waarvan de zonen zijn ontspoord, zo meldt de krant. De gizinnen vonden het goed om bij de aanpak van hun kind betrokken te worden, aldus de minister.

Amsterdam wil de komende twee jaar tweehonderd jongeren met de nieuwe aanpak benaderen. Als het experiment slaagt, wordt de methode landelijk ingevoerd.

Volkskrant artikel:  Zorg onder dwang voor ouders jonge crimineel en ‘Jonge daders dicht op de huid zitten’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.