Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook meer verwarde mensen in het buitenland

Nederlandse ambassades helpen twee keer zoveel verwarde Nederlanders in het buitenland dan tien jaar geleden. Dat zegt Tessa Martens, clusterhoofd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Volkskrant.
verwarde mensen in het buitenland
De impact van alleen reizen in een andere cultuur kan sluimerende psychische problemen verergeren. - Foto: AFP

De oorzaak van de stijging is niet bekend, maar Martens vermoed dat het mede komt doordat het reizen makkelijker is geworden door het gebruik van internet. Wanneer Nederlanders in het buitenland psychisch verward raken en geen reis- of aanvullende zorgverzekering heeft die zorg en repatriëring dekt, dan komen ze vaak bij het consulaat terecht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt niet voor zorg, maar probeert contact te krijgen met familie in Nederland die de zorg of terugreis kan betalen.

De zorg aan verwarde mensen wordt beter als het aan het plan van minister Edith Schippers ligt. Voor het einde van het jaar zorgen de gemeenten ervoor dat ze de overlast die deze mensen geven, kunnen verminderen.

Stabiel

Wil de familie niet betalen, dan wordt er contact gezocht met de werkgever of het UWV om via die weg de terugreis te financieren. Niet altijd wil de patiënt terug naar huis. In dat geval wordt de behandelend arts in Nederland in contact gebracht met een lokale arts om de persoon stabiel te krijgen.

Verzekering

Bij de verzekeraars komen ieder jaar meldingen over zo’n 500 reizigers binnen die psychische hulp nodig hebben. Dat aantal blijft redelijk stabiel. De stijging van het aantal verwarde personen wordt veroorzaakt door mensen zonder goede verzekering.

Impact

De meeste mensen die problemen in het buitenland krijgen hebben ook eerder in Nederland klachten gehad of zijn eerder behandeld. Reizen kan sluimerende psychische klachten verergeren, zo meldt de krant. Een verblijf in een vreemde cultuur en ook alleen op reis gaan kunnen een grote impact hebben.

Lees hier het artikel in de Volkskrant >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.