Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online magazine voor mensen met schizofrenie

Vanaf dinsdag is er een nieuw online magazine voor mensen met schizofrenie: www.schizofrenie.nl. Het is een gezamenlijk initiatief van Anoiksis, Ypsilon en farmaceut Lilly. Op de site staan handige weetjes, praktische tips en ervaringsverhalen.
Online magazine voor mensen met schizofrenie

Het digitale magazine is in het leven geroepen om mensen met schizofrenie te ondersteunen in het dagelijks bestaan en hen een stapje verder te helpen. Er is niet gekozen om te focussen op ziekte en behandeling, maar belangrijke onderwerpen vanuit het perspectief van de patiënt zelf. Vanaf de homepage kunnen bezoekers onder meer doorklikken naar thema’s als dag- en nachtritme, werk, begeleidend leren en boodschappen doen. Daarnaast komen onderwerpen als blowen, sporten, reizen en omgaan met familie en relaties aan de orde.

Snack- en snaaidrang
Mensen met schizofrenie die antipsychotica gebruiken, kunnen op de website ook een zelftest doen om inzicht te krijgen in hun lichamelijke, mentale, emotionele en sociale toestand. ‘Daar kun jezelf wat aan hebben, maar je behandelaar mogelijk ook’, zo meldt de site. Jammer genoeg staan er in de stellingen veel ontkenningen (‘denken kost me weinig moeite’), wat het lastig maakt om hem snel even in te vullen. Daar tegenover staan veel toegankelijke pagina’s. Zoals die met de praktische tips van Eva L. om op gewicht te blijven en te leren omgaan met snack- en snaaidrang – een bekende bijwerking van moderne antipsychotica is gewichtstoename.

Medicatie
‘Schizofrenie raakt een diverse groep mensen. Voor hen en hun omgeving biedt het online platform een breed scala aan verhalen, interviews en praktische tips’, aldus Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon en lid van de redactie van schizofrenie.nl. Mette Lansen, voorzitter van vereniging Anoiksis en redactielid: ‘Schizofrenie.nl gaat juist eens niet alleen over de ins and outs van medicatie of behandeling, maar belicht veel praktische onderwerpen en zaken als ambities en wensen.’ 
 
Schizofrenie.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door farmaceutisch bedrijf Lilly Nederland. Daarnaast hebben de verenigingen Anoiksis (voor patiënten) en Ypsilon (voor familieleden) zitting in de redactieraad.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: www.schizofrenie.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.