Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar zwakbegaafden in jeugdbendes

Het ministerie van Justitie laat in kaart brengen hoeveel zwakbegaafde jongeren actief zijn in jeugdbendes en welke rol ze daarin spelen. Het onderzoek maakt deel uit van een bredere studie naar de aard van problematische jeugdgroepen in Nederland.
Onderzoek naar zwakbegaafden in jeugdbendes

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer geschreven. Het CDA had hem opheldering gevraagd over uitlatingen van de politie dat criminele jeugdbendes steeds vaker zwakbegaafde jongens in hun gelederen opnemen. De bewindsman heeft geen gegevens waaruit die toename blijkt. Wel is volgens hem al langer bekend dat zwakbegaafde jongeren extra kwetsbaar zijn en soms ook extra gevoelig om bij een groep te horen. ‘Dat anderen daar misbruik van maken, vind ik zorgwekkend’, schrijft hij.

Aanpak
Het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat onder het ministerie van Justitie valt, moet Hirsch Ballin helpen tot een goede aanpak van jeugdgroepen te komen. De studie zal informatie opleveren over onder meer de demografische kenmerken van jongeren in jeugdgroepen en de samenstelling van de groepen. De politie, die had aangedrongen op onderzoek naar zwakbegaafden in jeugdbendes, mag meepraten over de inhoud van het onderzoek.

Ouders en school
Nederland telt ongeveer 440.000 zwakbegaafde jongeren. Het is volgens Hirsch Ballin allereerst de verantwoordelijkheid van ouders en de school om te voorkomen dat leeftijdgenoten hen negatief beïnvloeden. Als er problemen worden gesignaleerd, kunnen hulpverleners worden ingezet om te voorkomen dat jongeren betrokken raken bij criminele activiteiten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.