Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek misbruik verstandelijk gehandicapten

De commissie-Samson gaat ook onderzoek doen naar seksueel misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking. Een woordvoerder van de commissie heeft vrijdag een bericht van de NOS hierover bevestigd.
Onderzoek misbruik verstandelijk gehandicapten

‘Het is heel moeilijk om onderzoek te doen naar deze groep. Het is moeilijk om deze kinderen te bevragen’, aldus de woordvoerder. Een team onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam zal het onderzoek uitvoeren.

Houding
Ze richten zich daarbij vooral op de mensen om de kinderen heen, zoals ouders en hulpverleners. ‘Als kinderen bijvoorbeeld plots seksueel getinte houdingen aannemen, is de vraag waar dat vandaan komt’, aldus de woordvoerder. ‘Het risico bestaat ook dat kinderen die ooit slachtoffer waren, dat gedrag gaan kopiëren en zo zelf dader worden.’

Vrij baan
De commissie wil specifiek onderzoek naar misbruik in deze groep omdat uit de wetenschappelijke literatuur is gebleken dat er hier meer sprake is van seksueel misbruik dan in andere groepen. De onderzoekers hebben volgens de woordvoerder vrij baan om bij instellingen en pleegouders mensen te bevragen over mogelijke signalen van misbruik.

De commissie-Samson onderzoekt al de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen, in de periode van 1945 tot nu.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.