Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderwijzers helpen sociaal zwakkere groepen

Onderwijzers vormen in gemengde stadswijken een belangrijke schakel met sociaal zwakkere groepen. Steden doen er daarom goed aan om leraren voorrang te geven bij de huisvesting. Dat stelt het kennisinstituut voor de steden Nicis.
Onderwijzers helpen sociaal zwakkere groepen

Het rapport ‘Helpt de middenklasse?’ doet verslag van een onderzoek naar de rol van de middenklasse in gemengde wijken van steden. Het onderzoek werd in opdracht van Nicis uitgevoerd.

Inzet
Uit het rapport komt naar voren dat onderwijzers, sterker dan anderen, bereid zijn zich in hun vrije tijd in te zetten voor mensen met sociale problemen. ‘De onderwijzers lijken van nature geneigd om de helpende hand uit te steken, zowel op school als in hun vrije tijd’, aldus het instituut.

OverbruggenIn het onderzoek komt naar voren dat contacten tussen mensen die veel van elkaar verschillen in gemengde wijken weinig spontaan ontstaan. Onderwijzers zouden een belangrijke rol kunnen spelen om die verschillen te overbruggen. Volgens het Nicis zijn onderwijzers bijzonder geschikt voor die rol omdat ze sterk hechten aan het overdragen van bepaalde normen en waarden.

Sterk
‘Ze leggen makkelijk contact met sociaal zwakke buurtgenoten en zijn zeer betrokken en actief. Groepen die zeker zijn van het “goede” van hun werk en zeker zijn van zichzelf, zoals de creatieve klasse, voelen zich ook sterk genoeg om anderen te helpen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.