Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderbezetting in zorg ‘pijnlijk duidelijk’

Op het onlinemeldpunt van NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gemeld. Het meldpunt is woensdag gesloten.
Onderbezetting in zorg 'pijnlijk duidelijk'

Volgens de woordvoerster wordt in de zomer de onderbezetting in de zorg ‘pijnlijk duidelijk’. Het grootste gedeelte van de meldingen is, net als vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen. In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg. Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak, aldus de zegsvrouw.

Operatiekamers
Dit jaar steeg het aantal meldingen over ziekenhuizen flink ten opzichte van 2009. Volgens de woordvoerster komt dat omdat vorig jaar operatiekamers gesloten werden of dagbehandelingen niet doorgingen. Dit jaar moesten alle afdelingen openblijven, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben, liet de woordvoerster weten.

Uit bed
Het onlinemeldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten, zei de zegsvrouw.

Betere bezetting
Ook vorig jaar kwamen er ruim duizend meldingen binnen vanuit zorginstellingen. NU’91 gaat de meldingen bundelen en stapt ermee naar de werkgevers om te praten over maatregelen die moeten leiden tot betere bezetting. 

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Dick Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.