Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM eist vrijspraak levensdelicten Lucia de B.

Advocaat-generaal J.W. Rijkers heeft woensdag voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak geëist tegen voormalig verpleegkundige Lucia de B. waar het gaat om de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie moordpogingen. Daartoe was ze tot levenslang veroordeeld. Het hof in Arnhem herziet de zaak op last van de Hoge Raad.
OM eist vrijspraak levensdelicten Lucia de B.

Volgens Rijkers is niet vast te stellen hoe de betrokken patiënten zijn overleden en al helemaal niet of aan hun dood enig menselijk handelen ten grondslag heeft gelegen. Het beeld van Lucia de B. als seriemoordenares moet worden bijgesteld, stelde de aanklager in het herzieningsproces.

Kleine kinderen
De Haagse verpleegkundige Lucia de B. heeft in opdracht van de Hoge Raad een nieuwe rechtszaak gekregen, omdat het volgens deskundigen mogelijk is dat de ernstig zieke ‘slachtoffers’ een natuurlijke dood zijn gestorven. De B. heeft van meet af aan ontkend dat ze de zieke kleine kinderen en ouderen heeft omgebracht. Volgens justitie zou ze dat hebben gedaan met grote hoeveelheden medicijnen. Ze heeft tussen 1997 en 2001 gewerkt in vier ziekenhuizen in Den Haag.

Gratie
Het hof in Amsterdam had De B. in 2006 ‘definitief ‘ veroordeeld tot levenslang. Twee jaar eerder legde het gerechtshof in Den Haag ook al de maximale gevangenisstraf op, in combinatie met tbs voor het geval Lucia de B. ooit gratie zou krijgen. Die combinatie vond de Hoge Raad niet kunnen en besloot dat er een nieuwe rechtszaak moest komen in Arnhem.

Rooskleurig
Lucia’s advocaat zag het eerder dit jaar al rooskleurig in voor zijn cliënte, omdat de deskundigen stelden dat niet te zeggen is dat een persoon de hand heeft gehad in het overlijden van de patiënten. Professor J. Meulenbelt van het Nationale Vergiftigingeninformatiecentrum was een van de deskundigen. Vooral van de geschiedenis van baby A. schetste hij een treurig beeld. Het kind van ongeveer een half jaar oud was volgens Meulenbelt uitgeput doordat ze langere tijd te veel moeite heeft moeten doen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Dit gegeven, in combinatie met de afwijkingen aan haar hart, longen en hersenen, kan haar overlijden verklaren, aldus de toxicoloog.

Langdurig proces
Waren de rechtszaken tegen de 48-jarige vrouw, die in 2001 werd opgepakt, eerder nog langdurige processen, nu verwachten het Openbaar Ministerie, gerechtshof en advocaten dat de zaak in één dag af te handelen is. De uitspraak van het hof volgt enkele weken later.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Beeld: ANP/Jan Hensema

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.