Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

OLVG biedt patiënten ’tijdelijke zorg’

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam ondertekent dinsdag een samenwerkingsovereenkomst om de doorstroom van patiënten naar verzorgings- en verpleeghuizen te verbeteren. Het ziekenhuis slaat samen met Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) en Amsta de handen ineen om mensen die nog niet naar huis kunnen, tijdelijke zorg te bieden.
OLVG biedt patiënten 'tijdelijke zorg'

Hierdoor neemt de wachttijd sterk af. Tijdelijke zorg biedt patiënten de gelegenheid te herstellen en zich voor te bereiden op de vervolgstap: terug naar huis of verhuizen naar een gewenste woonvoorziening met zorg. Daardoor krijgen ze niet het gevoel dat ze naar een verpleeghuis zijn verhuisd, aldus de betrokken partijen. In veel gevallen kan de patiënt zelf na herstel weer naar huis. Voordeel is dat dankzij dit concept sneller bedden vrijkomen in het ziekenhuis en ze niet langer worden bezet door mensen die al klaar zijn met hun behandeling.

Tijdelijke zorg

‘De betrokken verpleeghuizen zijn enthousiast om deze nieuwe tijdelijke zorg in hun huizen te organiseren, vanwege de verbeteringen voor de patiënt’, aldus Rita Harmsen, projectleider Ontslagmanagement & Ketenzorg van het OLVG. ‘Het is een uitdaging om patiënten óf terug naar huis óf naar een woonplek te begeleiden die het beste past bij hun wensen en behoeften.’

Beddagen

De betrokken zorginstellingen hebben het concept de afgelopen twee jaar al uitgeprobeerd. Het bleek een succes, het aantal ‘verkeerde-beddagen’ nam af met 70 procent.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

1 REACTIE

  1. Ik heb met deze “nazorg” zodra ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is met mijn man ervaren.Let wel w.b. de financiele gevolgen!!
    De patient die in een vph gaat herstellen moet in afwachting van plaatsing wel een eigen bijdrage betalen voor de “wachtdagen”in het zks.
    Het is niet altijd mogelijk om zodra ontslag uit zks mogelijk is in een vph plek te krijgen.
    gedacht kan worden aan terugplaatsing naar huis met voldoende thuiszorg( dus awbz-zorg)Dit is ter beoordeling van enerzijds Ciz met inschakeling van zks-maatschappelijk werk indien vph aan de orde is, of in overleg met de thuiszorg indien de ex-patient thuis kan herstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.