Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil ‘zorg op afstand’ doorzetten

Het experiment 'Zorg op afstand' heeft zulke goede resultaten, dat de Nederlandse Zorgautoriteit samen met VWS gaat bekijken hoe deze zorg blijvend is te financieren. Zorgverleners en cliënten zijn enthousiast, zo laat de NZa weten. 'Deze vorm van zorg resulteert in minder opnames in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen.’
NZa wil 'zorg op afstand' doorzetten

‘Zorg op afstand’ is het volgen van en communiceren met cliënten via een beeldscherm. Deze mensen hebben geen indicatie voor intramurale zorg. Wel komen ze in aanmerking voor verpleging en/of persoonlijke verzorging. Uit de evaluaties van de NZa en het Nivel blijkt dat cliënten zich zekerder voelen met dit systeem in huis. Ook worden problemen er eerder mee gesignaleerd.

Declareren
Per 1 juli 2010 loopt het experiment na vijf jaar af. Inmiddels leveren dertig zorgaanbieders deze innovatieve vorm van zorg. Meer dan 1.000 cliënten maken er nu gebruik van. Omdat de resultaten positief zijn, mogen deelnemende zorgaanbieders na beëindiging van het experiment de kosten voor deze vorm van zorg blijven declareren tot 1 januari 2012. In de tussentijd bekijkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Actiz en VWS hoe ‘zorg op afstand’ structureel kan worden gefinancierd.

Arrangement
De NZa wil dat deze vorm van zorg wordt opgenomen in de zogenoemde extramurale zorgarrangementen. Daarin moet onder andere duidelijk zijn omschreven voor wie en wanneer zorg op afstand wordt ingezet. ActiZ zal voor eind 2010 met een voorstel komen voor deze zorgarrangementen. Zorgaanbieders die tussen nu en 1 januari 2012 willen starten met het aanbieden van zorg op afstand, kunnen hiervoor gebruikmaken van de Beleidsregel Innovatie, aldus de NZa.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NZa/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.