Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: Veel patiënten te snel naar tweedelijns ggz

Het wordt makkelijker om dicht bij huis psychische zorg te krijgen als de bekostiging van de Basis ggz eenvoudiger wordt. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan de minister. Nu komen mensen met lichtere psychische klachten relatief snel bij duurdere tweedelijns ggz terecht.
NZa: Veel patiënten te snel naar tweedelijns ggz

Geestelijke gezondheidszorg wordt nu vanuit verschillende systemen bekostigd: vanuit de huisarts, de eerste- en de tweedelijns ggz. Voor ieder systeem gelden verschillende vergoedingen en eigen bijdrages. Mensen met lichtere problemen komen vaak als eerste bij de huisarts terecht. Maar omdat deze vaak geen tijd hebben voor een uitgebreide diagnose, volgens de NZa, komen patiënten al snel in de tweedelijns ggz terecht.  Daar worden voor behandeling voor lichtere aandoeningen prijzen gerekend die bedoeld zijn voor complexere problematiek.

Terughoudend

De NZa adviseert één helder bekostigingssysteem voor lichte problematiek met heldere zorgprestaties en vrije prijzen. Ook moeten ggz-ondersteuners breder inzetbaar worden. Bijvoorbeeld in een huisartspraktijk. Nu zijn huisartsen daar nog terughoudend in, omdat deze praktijkondersteuners worden betaald uit een opslag op het abonnementstarief. Dat tarief wordt door de patiënt betaald.  De NZa wil de regeling voor de ggz-praktijkondersteuner definitief invoeren. De DBC-prestaties en tarieven van de specialistische GGZ zijn dan voortaan alleen nog van toepassing op de echt complexe problematiek.

Bron: NZa/ANP-Photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.