Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF: ‘Nederlanders vertrouwen op EPD’

Bijna 70 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de uitwisseling van medische gegevens via een Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Een meerderheid van 85 procent denkt bovendien dat door de invoering van het landelijke EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren.
NPCF: 'Nederlanders vertrouwen op EPD'

Dat meldde de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) maandag op basis van een onderzoek dat de belangenorganisatie door TNS NIPO heeft laten doen onder ruim twaalfhonderd mensen.

Geen bezwaar
Van de ondervraagden zegt 94 procent geen bezwaar te hebben gemaakt tegen het uitwisselen van persoonlijke medische gegevens via het EPD. Degenen die dat wel deden maken zich vooral zorgen over hun privacy en de beveiliging van de systemen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid meldde de Tweede Kamer in maart dat op dat moment 438.000 mensen bezwaar hadden gemaakt tegen deelname aan het EPD, meer dan hij had verwacht.

Betere samenwerking
‘Een opvallend resultaat is dat ruim de helft van de bezwaarmakers ook voordelen ziet in het EPD en van mening is dat de zorg door het EPD zal verbeteren’, schrijft het NPCF. ‘Als grootste voordelen worden genoemd “Betere samenwerking tussen zorgverleners” en “voorkomen van medische fouten”. De meest genoemde nadelen zijn “de beveiliging van de eigen medische gegevens” en “mogelijke aantasting van de privacy”.

Weinig kennis
De NPCF constateert dat de kennis zowel onder de tegen- als de voorstanders op veel punten tekortschiet. Zo weet een derde niet dat ook te allen tijde bezwaar kan worden gemaakt tegen het beschikbaar stellen van gegevens voor uitwisseling via het EPD. De belangenorganisatie gaat bij het ministerie van Volksgezondheid aandringen op goede voorlichting over het landelijke EPD. Zelfs onder huisartsen bestaan er veel misverstanden over, aldus de organisatie.

Vanaf 2010
De Tweede Kamer heeft in februari ingestemd met de invoering van het EPD. De bedoeling is dat artsen en andere zorgverleners in het voorjaar van 2010 worden verplicht om zich aan te sluiten op het computersysteem waarmee ze informatie over patiënten en hun medicijngebruik kunnen uitwisselen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Lees meer:  NPCF, Nederlanders vertrouwen op EPD

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP/NPCF

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.