Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nominaties Zorg + Welzijn Professional van het Jaar bekend

De zes genomineerden voor de titel Zorg + Welzijn Professional van het Jaar zijn bekend. Met de verkiezing willen Zorg + Welzijn en Verdiwel het grote maatschappelijke belang van sociale professionals onder de aandacht brengen. De winnaar wordt donderdag 14 oktober bekend gemaakt tijdens het Welzijnsdebat.
Nominaties Zorg + Welzijn Professional van het Jaar bekend

De jury heeft 25 inzendingen bekeken en beoordeeld op vier kwaliteiten. Speelt de professional in op de nieuwe eisen die worden gesteld, neemt hij of zij de eigen ontwikkeling actief ter hand? De genomineerden scoorden ook hoog op het bewust verzamelen van kennis over de doelgroep en de omgeving en ze bezitten een brede blik.

Zomerschool
Door de vele kwaliteiten van deze professionals te belichten willen Zorg + Welzijn en Verdiwel ook het imago van het beroep helpen verbeteren. Het Oranje Fonds ondersteunt de prijs door een cursusplaats aan de Zomerschool 2011 aan de winnaar beschikbaar te stellen.
De genomineerden zijn:

Marion in ’t Veld is oprichtster van Hospice Alkmaar (begeleiding van ongeneeslijk zieken), het Praethuys (inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten) en onlangs het Respijthuis (opvang van cliënten die worden verzorgd door een mantelzorger). De jury prijst de duurzame inzet van Marion, de toekomstgerichtheid van haar initiatieven, de ondersteuning van mantelzorgers en de succesvolle inzet van vrijwilligers als semi-professionals.

Hafize Karaçelik is wijkmaatschappelijk werker bij Lumens Groep Eindhoven. Ze onderscheidt zich door vooral buiten de spreekkamer te kijken en kiest bewust voor een outreachende werkwijze samen met het opbouwwerk. Door haar praktische en communicatieve houding is ze in staat maatwerk te bieden en cliënten te bereiken die eerder buiten het bereik van de hulpverlening bleven.

Wendy Akkies is maatschappelijk werker bij CVD Rotterdam. Zij valt op door haar grote leergierigheid en het grote aantal opleidingen en kwalificaties dat ze heeft behaald. Tegelijk is ze ook praktisch effectief en vernieuwend, bijvoorbeeld met het project ‘Handen in een’. Deze aanpak gaat uit van de samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en cliënten. Vrijwilligers zetten zich wekelijks in voor cliënten en hun netwerk en blijven dankzij Wendy’s goede ondersteuning gemotiveerd.

Lies Leen is Talentmakelaar jeugd bij Combiwel in Amsterdam. In vernieuwende projecten koppelt ze maatschappelijke thema’s op een creatieve manier aan de leefwereld van kinderen en jongeren: concreet gedrag (verstoren dodenherdenking), dagelijkse omstandigheden (geen geld voor vakantie) en de toekomstkansen van deze kinderen. Lies heeft een onderzoekende houding, kijkt over de grenzen heen en is toekomstgericht.

Angelo Martinus is programmaregisseur bij Lumens Groep Eindhoven. In stedelijk jongerencentrum Dynamo weet hij jongeren vanuit zeer diverse jeugdculturen te activeren en mobiliseren. Hij zet jongeren aan tot zelfredzaamheid, zelfontplooiing, het ontwikkelen van zelfkennis én talentoverdracht. Daarnaast slaat Martinus vanuit Dynamo bruggen naar jongeren, jeugdcentra en jongerenwerkers in de wijken. 

Doortje Schroevers werkt als kwartiermaker voor met name mannenprojecten bij Impuls in Amsterdam. Met initiatieven als het Steunpunt Steunmannen, Mannen Hogerop en mannencentrum Daadkracht, weet zij met veel enthousiasme diverse groepen mannen te mobiliseren en te empoweren. Juist door informatie te verwerven bij de doelgroep zelf slaagt ze erin de mannenemancipatie aan te jagen.

De jury bestaat dit jaar uit: Crista Vonkeman-Karaca, voorzitter van Verdiwel, dr. Joke van der Zwaard (onderzoekster en publiciste), prof. dr. Jan Steyaert (lector Sociale Beroepsinnovatie voor de Fontys Hogeschool Sociale studies, Eindhoven) en Martin Zuithof (hoofdredacteur van Zorg + Welzijn).

Meer informatie over de verkiezing van de Zorg + Welzijn professional van het Jaar en het Welzijndebat 2010 vindt u hier. Meer informatie over het Welzijnsdebat ‘Eigen kracht, sociale stijging en de nieuwe professional’ vindt u hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.