Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

No-riskpolis kansarme jongeren geen succes

Werkgevers hebben weinig behoefte aan de no-riskpolis voor kansarme jongeren. De polis, waarmee de kosten bij ziekteverzuim voor de werkgever worden gedekt, moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om kansarme jongeren in dienst te nemen. Maar het is te veel rompslomp.
No-riskpolis kansarme jongeren geen succes

De no-riskpolis zorgt er nauwelijks voor dat werkgevers kansarme jongeren een leerwerkbaan aanbieden,

schrijft staatssecretaris Aboutaleb (SZW) aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris baseert zich op het rapport:

Een kleine bijdrage. Evaluatie van effecten van de no-riskpolis

.

Leerbaan
Het streven , toen het experiment in 2006 begon, was om in totaal 13.000 jongeren met een no-riskpolis op een leerbaan te plaatsen. Aboutaleb verwacht niet dat het aantal polissen, waar werkgevers een beroep op gaan doen, boven de 1.000 gaat uitkomen.

Redenen
Werkgevers vinden ziekteverzuim geen reden om jongeren met weinig kansen niet aan te nemen. Belangrijker is of het opleidingsniveau aansluit bij het werk. Er moet bovendien voldoende tijd zijn om de jongeren te begeleiden, vinden de werkgevers. Ook de administratieve rompslomp die de no-riskpolis met zich meebrengt is een reden om er geen gebruik van te maken.

Proef
Op verzoek van de Tweede Kamer is in 2006 een

twee jaar durende proef

van start gegaan. In 34 gemeenten is onderzocht of betaling van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om jongeren, zonder startkwalifikatie, tot 23 jaar aan te nemen. De Kamer wil bevorderen dat werkgevers deze jongeren, die geen havo, vwo- of mbo-diploma vanaf niveau 2 hebben, een leerwerktraject aanbieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.