Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa akkoord met fusie ggz-instellingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft haar goedkeuring aan de fusie tussen Stichting AMC de Meren en Stichting JellinekMentrum, beide ggz-instellingen.
NMa akkoord met fusie ggz-instellingen

De bestuurders van beide instellingen hebben verheugd gereageerd op het besluit dat de eerste in zijn soort is binnen de ggz-sector. Naar verwachting valt het definitieve fusiebesluit, waarvoor nu geen externe goedkeuring meer vereist is, in september 2008.

Reden
De instellingen bieden geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam en Diemen. Voor de NMa de reden dat er voldoende concurrentie overblijft. Hierdoor behouden cliënten en zorginkopers de mogelijkheid om ook andere ggz-aanbieders te kiezen.

Zorg en klinische zorg

AMC de Meren en het JellinekMentrum bieden beide niet-klinische ggz. Dit is zorg zonder opname, die in de instelling wordt geleverd of bij cliënten thuis. Maar ook wordt klinische zorg, dus opname bij de instelling, geboden. Beiden zorgaanbieders zijn van mening dat JellinekMentrum en AMC de Meren elkaar aanvullen en dat de fusie leidt tot kwaliteitsverbetering van de complexe, grootstedelijke ketenzorg. Dit leidt tot betere samenhang tussen forensische psychiatrie, acute psychiatrie, verslavingszorg, curatieve zorg en openbare geestelijke gezondheidszorg.

Concurrentie
Er is in Amsterdam nog een aanbieder van vergelijkbare capaciteitsgrootte; de PAAZ. In de nabije omgeving van de hoofdstad is een aantal geïntegreerde instellingen actief en blijven dus genoeg alternatieve beschikbaar. Dit zijn voor de toezichthouder voldoende redenen om de fusie goed te keuren.
Beoordeling
De NMa beoordeelt bij fusies of de daadwerkelijke concurrentie beduidend wordt belemmerd, met name door versterking van de economische machtspositie. En dergelijke positie kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het zorgaanbod.

Oordeel NZa
De NMa oordeelde in augustus 2007 nog dat voor deze fusie nader onderzoek nodig was. Dat gebeurde in de daarop volgende vergunningsfase. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat de fusie geen negatieve gevolgen zal hebben voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam en Diemen. Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de Nma.
(Bron: NMa)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.