Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe oudere’ weet niet wat zorg zal kosten

De 'nieuwe oudere', de 50-plusser die de komende jaren steeds meer zorg nodig heeft, heeft geen idee hoeveel dat straks gaat kosten. Dat blijkt uit de Nationale 50+ Monitor 2013 van Bureauvijftig en Actiz. Het onderzoeksrapport is zaterdagmiddag aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).
'Nieuwe oudere' weet niet wat zorg zal kosten
Foto: ANP Photo

‘Bij 87 procent van de ruim 3100 ondervraagden heerst onwetendheid’, licht een woordvoerder van Bureauvijftig toe. ‘De anderen, die zeggen wel een idee te hebben over hun toekomstige zorgkosten, zitten daar vaak naast.’ Zo denkt 38 procent dat ze slechts tussen de 100 en 500 euro per maand zullen moeten neertellen. ‘Dit terwijl zij juist door de nieuwe kabinetsplannen flink meer gaan betalen dan de huidige zorgkosten.’ De meeste andere inschatters rekenen wel op fors hogere lasten.Voorbereiding


64 procent van de 50-plussers die momenteel nog geen enkele zorg nodig hebben, bereiden zich ook nog niet voor op het moment dat ze het zonder hulp niet meer redden. Dat is namelijk nog lang niet aan de orde, vinden zij. 3 op de 10 ondervraagden denkt daar wel al over na, maar zet nog geen concrete stappen. Een kleine groep (6 procent) oriënteert zich alvast op zorgmogelijkheden, bijvoorbeeld via internet of via familie en vrienden.

Vermogen

Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden is niet bereid om zijn of haar vermogen te gebruiken om (toekomstige) zorgkosten te betalen. 40 procent verwacht dat de overheid die lasten op zich neemt.

Eigen regie

Van Rijn laat weten vooral blij te zijn met de uitkomst dat de nieuwe ouderen veel waarde hechten aan de regie over het eigen leven, de eigen invloed op de zorg en het zelf doen wat je zelf kunt. ‘Eigen regie over eigen zorg vind ik de belangrijkste boodschap, en dat is precies de rode draad in mijn beleid voor de komende jaren.’ Hij ziet wel een tegenstrijdige houding in het feit dat bijna alle ondervraagden het heel belangrijk vinden eigen regie over hun leven te houden, maar dat tegelijkertijd 40 procent verwacht dat de overheid hun zorgkosten betaalt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.