Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Niet doorwerken bij koorts en griep

Verpleeg- en verzorginghuizen en de thuiszorg (VVT) zijn volop bezig met voorbereidingen op een eventuele grieppandemie. En voor verpleegkundigen en verzorgenden geldt: werk niet door met koorts of griep.
Niet doorwerken bij koorts en griep

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) roept op vooral niet ‘stoer’ te gaan werken bij de eerste verschijnselen van griep. De beroepskrachten zijn vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel namelijk geneigd om door te werken als ze ziek zijn, meent de beroepsvereniging. Is de Mexicaanse griep de oorzaak, dan is dat echter gevaarlijk.

‘Het is niet stoer om te gaan werken als je 38,5 graden koorts hebt’, benadrukt Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN. ‘Dan breng je niet alleen collega’s in gevaar, maar ook patiënten, cliënten en bewoners. En die willen we goede zorg geven, en niet de kans op Mexicaanse griep.’

Draaiboeken
De zorgorganisaties passen hun calamiteitenplannen aan op een mogelijke grieppandemie. In zorgcontinuïteitsplannen werken instellingen draaiboeken en plannen uit om zorg te kunnen blijven verlenen. De zorg moet doorgaan, ook als veel medewerkers uitvallen, zo benadrukt Actiz.

Communicatie

Mogelijke oplossingen zijn het inzetten van personeel voor andere taken en samenwerking met zorgorganisaties in de regio. Het blijven bieden van verantwoorde zorg staat daarbij voorop. Daarnaast moet er bij een pandemie veel aandacht zijn voor de communicatie met cliënten, hun familie en met de zorgverleners.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Actiz/V&VN/Foto: Lex van Lieshout

2 REACTIES

 1. Graag wil ik u er op attent maken dat een grote thuiszorg orgsanisatie bij haar laatste maandblad een inlegvel heeft bijgevoegd speciaal over griep en de verschijnselen.
  Wat ik hierbij stuitend vond is de volgende passag: “Als je griep hebt kun je een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol om hoofdpijn en spierpijn te verlichten en de koorts te verminderen. Vaak kun je dan nog gewoon functioneren. ”
  Ik vind dit een gevaarlijke manier om met de gezondheid van medewerkers en klanten om te gaan.
  Kunt u er op aandringen bij de thuiszorgorganisaties de klachten bij griep serieus nemen en niet afdoen met een pilletje?

 2. Lees alle reacties
 3. Graag wil ik u er op attent maken dat een grote thuiszorg orgsanisatie bij haar laatste maandblad een inlegvel heeft bijgevoegd speciaal over griep en de verschijnselen.
  Wat ik hierbij stuitend vond is de volgende passag: “ALs je griep hebt kun je een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol om hoofdpijn en spierpijn te verliihten en de koorts te verminderen. Vaak kun je dan nog gewoon functioneren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.