Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders tevreden, maar grotere contrasten

De meeste Nederlanders zijn tevreden over veel aspecten die de kwaliteit van leven bepalen. Het gaat om woning en leefomgeving, maar ook over hun sociale contacten en de omstandigheden op het werk. Hoogopgeleiden steken hierbij wel aanzienlijk gunstiger af dan laagopgeleiden. Bovendien leven ze leven langer en met minder lichamelijke beperkingen. Dat meldt het CBS.
Nederlanders tevreden

De meeste Nederlanders zijn erg tevreden met de contacten die zij hebben met familie, vrienden en buren. Slechts 2 procent voelt zich sociaal geïsoleerd. Het vertrouwen in andere mensen is bij laagopgeleiden duidelijk lager dan bij hoogopgeleiden. Sinds 2002 is in het algemeen het vertrouwen in andere mensen licht toegenomen. Vooral ouderen en laagopgeleiden hebben weinig vertrouwen dat ze invloed kunnen uitoefen op de politiek.

Samenleving
Dit is te vinden in het boek ‘De Nederlandse Samenleving 2010’ van het CBS, dat dinsdag 2 november is verschenen. Aan de hand van negen dimensies van de kwaliteit van leven schetst het CBS een actueel beeld van welvaart en welzijn van Nederlandse burgers.

Groei
De Nederlandse bevolking is in 2009 sterker gegroeid dan aanvankelijk werd verondersteld en telde op 1 januari 2010 16,6 miljoen mensen. De immigratie nam niet af zoals verwacht, maar juist toe, terwijl de emigratie sterker daalde dan verwacht. Regionaal zijn er grote verschillen in bevolkingsgroei.
De inkomensongelijkheid is in Nederland sinds 2006 licht gestegen, maar in vergelijking met andere Europese landen is die toename gering. Het aandeel huishoudens onder de lage-inkomensgrens is licht gestegen tot 8 procent, nadat het sinds begin van de jaren negentig van de vorige eeuw vrijwel continu daalde. Naar schatting telde Nederland begin 2009 bijna 18 duizend daklozen.

Criminaliteit
De geregistreerde criminaliteit is sinds 2005 gedaald. Ook de onveiligheidsgevoelens van de Nederlanders daalden in de jaren 2005-2008. Deze daling zette niet door in 2009. In dat jaar voelde een kwart van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Dit doet zich het sterkst voor bij jonge vrouwen.
De overgrote meerderheid van de Nederlanders is tevreden met de eigen woonomgeving en over de sociale cohesie in de buurt. Het onderhoud van de buurt en de groenvoorzieningen stemmen tot tevredenheid, maar dat geldt minder voor de voorzieningen voor de jeugd.

Opleiding
Het opleidingsniveau van Nederlanders is in het afgelopen decennium aanzienlijk gestegen. Meisjes volgen tegenwoordig vaak een hogere opleiding in het voortgezet onderwijs, maar ook jongens leren vaak langer door en stapelen meer diploma’s. Mannen zijn nog altijd hoger opgeleid dan vrouwen, maar vrouwen maken een inhaalslag.
De meeste werknemers zijn tevreden met hun werk. Het percentage dat door wil werken tot 65 jaar is in de laatste vier jaar verdubbeld. Ruim vier op de tien werknemers willen doorwerken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.