Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nazorgcontract houdt veelpleger in gareel

Nijmeegse veelplegers hebben baat bij een nazorgcontract met de gemeente. Van de actieve recidivisten die hun handtekening zetten, viel zo’n 22 procent terug in het oude gedrag. Van de veelplegers zonder overeenkomst raakten er veel meer weer op het foute pad: 73 procent.
Nazorgcontract houdt veelpleger in gareel

Door Alexandra Sweers – Nikki de Jong, adviseur maatschappelijke opvang bij de gemeente Nijmegen, legt uit dat de Aanpak Nazorg Veelplegers een heel persoonsgerichte benadering is. ‘Wanneer een zeer actieve veelpleger uit detentie komt, brengen we ongeveer drie maanden van tevoren zijn problemen in verschillende leefgebieden in kaart. Alle betrokken hulpinstanties hebben dan een casusoverleg om te bepalen welke hulp nodig is op het gebied van werk of bijvoorbeeld verslaving.’

Extra motivatie
Vervolgens zetten de gemeente en de veelpleger hun handtekening onder een contract. Daarin staat wat de recidivist aan hulp kan verwachten. Het contract verplicht hem niet meer met justitie in aanraking te komen. Sinds 2007 is er met achttien personen een overeenkomst gesloten. Veertien van hen zijn niet meer teruggevallen in hun oude patroon. Het zetten van een handtekening is voor de veelplegers blijkbaar toch een extra motivatie, volgens de adviseur.

De Jong: ‘Wanneer we het over veelplegers hebben, gaat het over mensen vanaf 18 jaar die in de afgelopen tien jaar vijf delicten op hun naam hebben gekregen. De zeer actieve veelplegers, waarvan Nijmegen er zo’n 175 telt, hebben in de afgelopen vijf jaar minstens vijf delicten gepleegd, waarvan minimaal één in het laatste jaar.’ De aanpak is tot nu toe overwegend gericht op de laatste groep.

Kleine stap
De actieve draaideurcriminelen veroorzaken in de Nijmeegse gemeente jaarlijks voor 17 miljoen euro schade. ‘Veertien veelplegers die niet terugvallen, dat lijkt een klein aantal. Maar deze kleine stap is een groot succes als je kijkt naar de schade die ze veroorzaken. Het zijn mensen die voorheen dagelijks strafbare feiten pleegden. Bovendien hebben deze mensen vaak uiteenlopende problemen. Voor hen is het belangrijk om een tijd recidivevrij te blijven om ze op te lossen.’

Adoptieagent
Bij de nazorgcontracten zijn verschillende partijen betrokken. Het OM, de reclassering, politie, de GGD, de GGZ en verschillende zorginstanties. De Jong: ‘Als een veelpleger zich niet aan het contract houdt, krijgt hij een soort “adoptieagent” toegewezen. Die houdt hem nauwlettend in de gaten. Een contract wordt niet van de ene op de andere dag verbroken. Zijn er problemen, dan wordt eerst naar een oplossing gezocht.’

Een nazorgcontract is niet verplicht. Uiteraard krijgen veelplegers zonder contract ook nazorg, maar minder intensief. De gemeente streeft er wel naar om met iedere veelpleger een contract te ondertkenen. In 2009 biedt de gemeente Nijmegen aan veertig veelplegers nazorg. Naar verwachting lukt het om met twintig van hen een overeenkomst te sluiten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.