Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nazorg aan ex-gedetineerden vastgelegd

Ex-gedetineerden hebben -vaak door hun meervoudige problematiek - ondersteuning nodig om terug te keren in de maatschappij. De gemeenten en het ministerie van Justitie spelen een grote rol in deze nazorg. Staatssecretaris Albayrak van Justitie en VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma ondertekenden woensdag een samenwerkingsmodel om de terugkeer van ex-gevangenen te versterken.
Nazorg aan ex-gedetineerden vastgelegd

Door Alexandra Sweers – Wanneer je als ex-gedetineerde na vrijlating buiten de gevangenis staat zonder identiteitsbewijs en een plek om te overnachten, dan is er een grote kans dat je weer het verkeerde pad opgaat. Uit onderzoek blijkt dat bij gebrek aan bepaalde basisvoorwaarden, het risico op recidive het grootst is binnen 72 uur na vrijlating.

Onderdak
Die basisvoorwaarden om te kunnen re-integreren in de samenleving zijn: een identiteitsbewijs, inkomen, onderdak, schuldhulpverlening en de nodige (geestelijke) gezondheidszorg. Gemeenten en Justitie zijn volgens het Bestuursakkoord ‘Samen aan de slag’ in 2007 verantwoordelijk voor deze nazorg. De gemeenten spelen hierbij een grote coördinerende rol.

Taken
In het samenwerkingsmodel zijn de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten en Justitie in hoofdlijnen vastgelegd. Het is een leidraad voor de betrokken partijen om ervoor te zorgen dat ex-gevangenen de juiste nazorg krijgen en om de samenwerking te versterken. In het model staan ook verschillende screeningformulieren, protocollen en procedures. De komende tijd wordt het samenwerkingsmodel lokaal uitgewerkt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: VNG/Foto: ANP/Eric van ’t Woud

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Sanne,
    Ik doe dit jaar mijn eindwerk over de sociale reïntegratie van ex-gedetineerden. Zou het mogelijk zijn om jou eindwerk eens door te sturen naar mij? Als je dit wil natuurlijk! Het hoeft niet maar het zou interessant zijn voor mij om er misschien nog meer informatie of nuttige bronnen uit te kunnen halen.
    Groetjes,
    Jolien!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.