Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Motie ondersteunt financiering geestelijke zorg ouderen

De motie Wiegman (ChristenUnie ) over de financiering van mentaal welbevinden in de langdurende zorg, is aangenomen door de Tweede Kamer. Een steun in de rug voor het Expertisenetwerk Levensvragen van kenniscentrum Vilans. 'Mensen hebben recht op geestelijke verzorging, maar organisaties worstelen om dat betaald te krijgen.'
Motie ondersteunt financiering geestelijke zorg ouderen

In de motie van Esmé Wiegman (ChristenUnie) staat dat de aandacht voor levensvragen bij ouderen op dit moment onvoldoende is opgenomen in het beleid van zorg- en welzijnsinstellingen. Het Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg vermeldt dat zowel in de thuiszorg als in verpleeg- en verzorgingshuiszorg aandacht moet zijn voor geestelijke verzorging van cliënten. ‘Maar organisaties worstelen om dat betaald te krijgen,’ zegt Wiechman.

Financiering
Het kamerlid initieerde deze motie na haar werkbezoek aan zorginstelling De Brug. Zij kreeg inzicht in het werk van het Expertisenetwerk Levensvragen van Vilans, kenniscentrum voor langdurige zorg. Het project heeft echter per 1 mei geen financiering meer. Wiegman wil onderzocht hebben of zorginstellingen de aandacht voor levensvragen voldoende kunnen bekostigen.

Zorgzwaartepakket
Instellingen moeten zorg voor mentaal welbevinden, waaronder geestelijke verzorging, bekostigen uit de zorgzwaartepakketten. Wiegman wil met de motie ook een structurele bekostiging van projecten als het Expertisenetwerk Levensvragen vastleggen.

Rollator
Volgens het Wiegman is geestelijke verzorging waardevol: ‘Dan gaat het niet alleen om godsdienstige geestelijke zorg, maar om levensvragen algemeen. Het is nodig prioriteiten te stellen. Vorig jaar stemde de coalitie nog voor het in het pakket houden van de rollator. Dan zeg ik: “Kijk waar behoefte aan is”. Geestelijke last leidt vaak tot fysieke klachten.’

Training
Vilans is inmiddels in gesprek met het ministerie van VWS over verdere financiering van het Expertisenetwerk Levensvragen. Christien Begemann van Vilans: ‘We hebben lokale netwerken ondersteund die ouderen begeleiden bij levensvragen. We hebben trainingsmateriaal ontwikkeld voor professionals en vrijwilligers. We moeten nu de slag maken naar uitvoering en inzet van dat materiaal. We willen beginnen met een pilot om te achterhalen wat er in de instelling nodig is om aandacht te hebben voor levensvragen. We kijken dan naar cultuur, bedrijfsvoering, werkwijze en attitude van professionals.’

Zie ook: www.netwerklevensvragen.nl

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

 

Bron: Vilans/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.