Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Moeder en kind niet geholpen bij babyluikje’

‘Noch de moeder, noch het kind is gebaat bij het babyluikje’, stelt Fiom, de hulpverlener voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. De discussie over het babyluikje is ‘zo oud als de mensheid’, maar recent Duits onderzoek heeft volgens het Fiom aangetoond dat het babyluikje het oorspronkelijke doel niet dient.
‘Moeder en kind niet geholpen bij babyluikje’

‘Uit het Duitse onderzoek blijkt dat het aantal kinderen dat te vondeling wordt gelegd, helemaal niet minder is geworden door het babyluikje’, stelt Hans van Hoof van het Fiom. Volgens Van Hoof laat men met het babyluikje, waar moeders hun pasgeboren kind veilig te vondeling kunnen leggen, moeder en kind in de kou staan. Het kennen van je afkomst is van essentieel belang en voorkomt psychosociale problemen op latere leeftijd, stelt de stichting. Vondelingen zijn vaak niet in staat om hun afstammingsgegevens te achterhalen.

Adoptie

Het Fiom begeleid al meer dan 80 jaar vrouwen die onbedoeld zwanger zijn bij het maken van een keuze. Dat kan zijn abortus, de zwangerschap uitdragen en het kind ter adoptie afstaan, de keuze voor pleegzorg of het kind zelf opvoeden. ‘Uit jarenlange ervaring weten we dat het afstand doen van het kind niet zomaar een oplossing is. Op meerdere momenten in het leven van de vrouw komt deze gebeurtenis naar boven en kan zorgen voor psycho-somatische problemen. Deze vrouwen hebben dus hulpverlening nodig.’

Oplossing

In Nederland wordt gemiddeld één tot twee keer per jaar een vondeling levend gevonden. Niet erg vaak, vindt het Fiom. ‘Wij zijn heel blij dat de politie dan onderzoek doet. Niet om de moeder te vervolgen, maar wel om haar op te sporen om hulp te bieden. Vaak zie je dat er dan toch een oplossing te vinden is’, aldus Van Hoof.

Tienermoeder

Het babyluikje bereikt niet een bepaalde doelgroep, meent Van Hoof. ‘Vrouwen die hun kind te vondeling leggen zijn niet onder een noemer te vangen. Men denkt vaak dat het om tienermoeders, drugsverslaafden of prostituees gaat, maar dat is dus niet het geval. Deze vrouwen komen uit alle geledingen van de samenleving.’

Gezinsplanning

Het Fiom pleit voor een grotere investering in de hulp bij gezinsplanning, geboortebeperking en ongewenste zwangerschappen. De stichting waarschuwt: wees alert op signalen, biedt een luisterend oor of hulp aan vrouwen in deze situatie of die ervoor uit durven komen hun kind te hebben gedood of te vondeling hebben gelegd.

Bron: Fiom/Foto:familienhandbuch.de

2 REACTIES

  1. Zou de Fiom zichzelf niet beter kunnen promoten, dat vrouwen weten dat ze daar ook terecht kunnen. Dat voorkomt narigheid voor die kinderen (en de moeders) achteraf.
    Het is van groot belang om afstammings-gegevens te kunnen achterhalen. Ik zie nog de protestmars in België voor me van kinderen die te vondeling waren gelegd, zei liepen in witte t-shirts met rode vraagtekens erop “Wie ben ik?”

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.