Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vreemdelingen onder 18 naar Nederland

Vorig jaar zijn er 500 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) naar Nederland gekomen. Dat zijn er 200 minder dan het jaar ervoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dat dinsdag bekend.
Uitgeprocedeerde asielzoeker Jamac (15) uit Somalie in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk.
Uitgeprocedeerde asielzoeker Jamac (15) uit Somalie in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk. - Foto: ANP-Photo/Ilvy Njiokiktjien

Ruim de helft was afkomstig uit Afghanistan. Negen op de tien van deze groep was een jongen. Ook bij andere nationaliteiten kwamen er meer jongens dan meisjes naar ons land.

Trend

Volgens het CBS is er sprake van een dalende trend. In het jaar 2000 kwamen er nog 6700 kinderen in hun eentje naar Nederland. Daarna is het aantal snel afgenomen, aldus het CBS. Ook het aandeel minderjarigen op het totaal aantal asielzoekers is gedaald. In de eerste jaren van deze eeuw was ongeveer een op de zes asielzoekers onder de 18. De laatste jaren is dat circa een op 20.

Afghanen

Vanaf 2009 zijn Afghanen de grootste groep minderjarige vreemdelingen die alleen naar Nederland kwamen. In 2008 waren dat Somaliërs. Rond de eeuwwisseling kwamen amv’s vooral uit Angola, Guinee, Siërra Leone en China, aldus het CBS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.