Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Minder tegemoetkoming voor chronisch zieken

Het kabinet wil het budget voor chronisch zieken en gehandicapten halveren. Dat is onderdeel van de plannen voor Prinsjesdag. Ingewijden hebben berichtgeving daarover in het AD dinsdag bevestigd.
Minder tegemoetkoming voor chronisch zieken

Het kabinet wil snijden in de wtcg-vergoeding, die bedoeld is voor chronisch zieken en gehandicapten die veel geld kwijt zijn aan medicijnen en specialisten. Op dit moment betaalt het ministerie van Volksgezondheid per jaar ongeveer 580 miljoen euro aan wtcg-uitkeringen.

Ingevoerd
De regeling kent afhankelijk van de leeftijd tegemoetkomingen tussen 153 en 510 euro. Sinds vorig jaar krijgen ongeveer twee miljoen mensen eens per jaar zo’n tegemoetkoming in de zorgkosten.De vergoeding werd door het vorige kabinet ingevoerd en kwam in de plaats van een fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

21 REACTIES

 1. Als ouder van een lichamelijk gehandicapte zoon wil ik de overheid eens vragen om te kijken wanneer ben je chronisch ziek of gehandicapt? ik heb dit jaar van twee mensen in onze omgeving gehoord dat Ij ook in aanmerking zijn gekomen voor de Wtcg bijdrage. mijn mond biel open van verbazing. de ene persoon id geopereerd aan meniscus en weer volledig hersteld en de andere persoon heeft iets met haar schouder gehad. Ze doet veel aan wedstrijdzwemmen. Verklaar mij dit eens? wie wordt de de dupe als het gaat om snijden in de regeling?

 2. Lees alle reacties
 3. HaLLO
  Waar maakt iedereen zich toch druk om.Ik ben chronisch ziek sinds 2007.Ik krijg nooit een tegemoetkoming.Recht hebben en recht halen zijn twee paar schoenen.Ervaring alle instanties door geen tegemoetkoming dus.Wat ik nooit had zou ik ook nooit missen en ik ovleefde het nog.Nou een beetje overspitst gezegd .Mischien is het handig alle gehandicapten en zieken die niets meer opleveren gewoon een pilletje te geven.Zijn hun makkelijk af toch.Kost weinig maar leverd veel op.De sociale kassas zouden overvloeen van het geld .De oplossing is er alles al geweest.
  M.V.G

 4. alle eigen bijdragen voor onder meer huishoudelijke hulp en ondersteundende begeleiding waren tot 2009 aftrekbaar van de belasting. De regeling wtcg zou deze aftrekbaarheid in stant houden.
  Mooi niet; Op korte termijn lijkt de wtcg te worden afgeroomd en zoals het meestal gaat teneinde verdwijnt hij.
  Dus de belastingmaatregelen van onze financiele minister zijn ordinaire bezuinigingsmaatregelen.
  De wtcg wordt uitgehold en zal zoals het meestal gebeurt, verdwijnen. O die zielige oude mensen en die zielige mensen met een beperking…
  We zijn weer eens belazerd door politici. En onze minister van financieen heeft vreemde trucs om mensen iets te beloven en een paar jaar later haalt hij het weer terug. niets geld laten toekomen aan de mensen die oud en beperkt zijn! Nee, de zakken van dit kabinet moeten gevuld blijven!

 5. Onrendabelen in de samenleving moeten weer terug achter de geraniums of naar de bossen. Met een cccccchhhhhhhhrrrrrrrrristelijk kabinet met gedoooooooogsteun van ene heer Wilders kun je toch ook niet anders verwachten.
  Klappen vallen allemaal in dezelfde hoek. Waar heb ik dit eerder gezien/gehoord???? Was het niet eind jaren 30 vorige eeuw in een buurland????

 6. Het kabinet geeft duidelijk aan dat er voor chronisch zieken geen plaats meer is in de samenleving. Nog even en alle hulp aan chronisch zieken verdwijnt ook. Het CDA zit in de regering maar de C moet zo snel mogelijk verdwijnen.
  Vervang christelijk door Asociaal en je komt dichter bij de realiteit van deze partij. ( vind ik ja je moet oppassen tegenwoordig.)
  Het is gewoon; a sociaal. Maar ja dan ben je als je het neo-liberalisme tot religie verheft en de C aan je laars lapt. Wie zijn de volgende slachtoffers van dit kabinet?

 7. Ik kan begrijpen dat mensen met een redelijk inkomen die chronisch ziek zijn dit niet missen, maar het is ONVERTEERBAAR voor de meeste mensen die van een kleine uitkering leven!
  Als zorgverlener kan ik straks weer machteloos toezien hoe de meesten van mijn cliënten nog verder in de problemen raken, zonder dat ik er wat aan kan doen. Nog schrijnender wordt het als je de uitgaven voor oorlog en wanbeleid in het buitenland oncontroleerbaar uit de hand ziet lopen. Zijn onze eigen burgers niet meer belangrijk?

 8. Wat schandalig is dit, een mens zou er moedeloos van worden. We worden aan alle kanten gepakt. Ik ben in 2008 weduwe geworden, van na 1950, dus normaal geen recht op een uikering. Maar omdat ik een zeer ernstige chronische ziekte heb, krijg ik “gelukkig” een uitkering van 655,- euro. En net als elke andere chronisch zieke, veel onkosten. Ik denk dat deze tegemoetkoming weer is bedacht van iemand op een kantoortje, die er totaal geen kijk op heeft.
  Als ik hier lees wie er allemaal een uitkering hebben gekregen, dan weet ik dat er iets niet klopt.
  Als er fouten gemaakt worden vanuit de overheid, gaat gewoon de botte bijl erin…
  A-sociaal, dit…

 9. Het houdt niet op. Eerst het zogenaamde belastingvoordeel (oftewel de belastingaftrek voor de extra kosten) werd er af gedaan. De overheid ging dan bepalen wie wat kreeg en stelde de bedragen daarvoor ook vast. De WTCG was geboren. Want zieke mensen moesten wel tegemoet gekomen worden. Nu blijkt, zoals zo vaak, het wederom een wassen neus te zijn en wordt ook wederom van een zwakke, meestal ongeorganiseerde of verenigde doelgroep geld afgenomen. Jammer dat ook deze regering kortzichtig blijkt te zijn.

 10. Ik vind dit belachelijk!! Wij diegenen die echt ziek zijn, ik ben chronisch ziek en mijn man is aangereden op zijn 16e en heeft toch nog 30 jaar gewerkt,Ik 15 jaar, daar wordt al helemaal niet meer naar gekeken.
  En nu we beiden volledig zijn afgekeurd, moet je maar zien dat je het red, voor 2009 kregen wij ieder jaar tussen de 3000 en 4000 euro terug van de belasting, nu mogen we alleen maar betalen en dat beetje wat we dan in verhouding nu nog als vergoeding krijgen tegen over al onze kosten, dat beetje willen ze je nu ook nog afpakken, je zou echt hopen dat hun met ons geld eens een jaar moesten rondkomen en dan ook al die kosten erbij etc. Ik weet zeker dat ze dan de boel heel gauw weer terug draaiden zoals het was voor 2009. Want dan kom je hun aan de centen, nu de burger die niet heeft gevraagd om ziek te worden en niet heeft gevraagd om aangereden te worden, die kunnen gaan dokken, ik vind het zeer on terecht.Ik hoop dat er de 19e sept. een goed opkomst mag zijn, maar dan moeten ze ook rekening houden dat heel veel mensen die reis NIET eens kunnen maken, vanwege hun ziekte of vanwege de KOSTEN, dan komen ze de rest van de maand niet rond.
  HIER MOET INGEGREPEN WORDEN.
  HET ZIJN WEER DE ZWAKKEREN IN DE SAMENLEVING, en doordat wij samen hebben gewerkt, en daardoor bruto net boven alle minimums uitkomen, krijgen we overal niets van, of een heleboel minder.
  Dan werk je , denk je om het later goed te hebben, maar niemand wil toch ziek zijn??

 11. laten we een ding niet vergeten: de regeling van chronisch zieken is om de volgende reden ontstaan: de belasting werd veranderd waardoor de aftrekposten bijzondere lasten werden ingeperkt. Het kabinet was van mening dat op deze manier de financiele tegemoetkoming die eerder voortkwam uit aftrekposten van de belasting nu zoals het hoort toe zou komen aan de chronisch zieken. Daarom werd de WTCG in het leven geroepen. Maar dit kabinet is een kabinet van de rijke, blanke, arbeidsgeschikte en gezonde mens, en de rest doet er niet toe. Zie hier het resultaat van alle zorg om de mensen die behoren tot een minderheidsgroep en een beperking hebben!
  Mijn mening mag duidelijk zijn: Stop dit kabinet, het zorgt alleen goed voor zichzelf!

 12. Je zou bijna wensen dat deze regering een chroninsche ziekte krijgt.
  Niet alleen de zwakkere zijn de klos.De mensen met een modaal inkomen worden in de breedte het zwaarts belast.Ik met 2 chronische ziektes wordt door deze maatregel nogmaals extra belast.
  Mischien toch maar in de ziektewet dan kan ik tenminste van een aantal maatregelen wel gebruik maken en houdt ik netto nog meer over ook.

 13. Ja, ik kreeg ook een tegemoetkoming al kon ik het best betalen. Veel stelde het niet voor, maar toch. Nu kan ik het wel missen, maar er zijn genoeg die dat niet kunnen en dus niet klakkeloos snijden. Tegemoetkoming is nu op diagnose gebaseerd en niet op de feitelijke kosten (medicijngebruik is wel indicatie, maar daar is de tegemoetkoming niet voor bedoeld).
  Toch eerst maar eens afwachten hoe men dit wil aanpakken, maar ik vrees dat het alleen maar gaat om het te bezuinigen bedrag,

 14. Helena, ik ben het helemaal met je eens dat onrecht moet worden aangepakt. Ik vind gewoon dat mensen in mijn situatie die geen kosten hebben moeten maken, ook geen recht op deze uitkering hebben. O ja en voordat iemand regeert met: “dan stort je het toch terug”, : dat kon dus niet.

 15. Op jouw reactie wil ik graag reageren, Tamar. Omdat jij behoort tot de beperkte groep mensen met vastomschreven ziekten en medicijnen krijg je dat geld. Ik heb een heel zeldzame ziekte, gebruik gemiddeld 20 tabletten per dag, maar krijg vanwege de zeldzaamheid va mijn ziekte niets terug van mijn eigen risico. Dat is onrecht. En onrecht moet worden aangepakt, maar niet ten koste van mensen die nu al niet meer weten hoe ze moeten rondkomen. Ik ben het daarom wel met je eens dat de regeling van tegemoetkoming in zorgkosten niet zou moeten gelden voor mensen die alleen beperkte medicijnkosten hebben.

 16. Het is niet te geloven!!!! Mensen die ziek zijn, hebben dit volgens het huidige kabinet blijkbaar aan zichzelf te wijten. En moeten daar dus ook maar voor betalen. Een samenleving die geen oog meer heeft voor de zwakkeren, verliest haar samenhang.
  Ik heb nu al maanden dat ik, met mijn beperkte uitkering € 400 – € 500 aan zorgkosten heb: een dure verzekering, medicijnen die niet vergoed worden, eigen bijdrage orthopedische schoenen, eigen bijdrage reiskosten enz. enz. Er zijn geen grenzen aan de eigen bijdragen en niets is inkomensafhankelijk. Dat zou in ieder geval moeten gebeuren: zowel de premie als de eigen bijdragen inkomensgebonden maken, met een grens aan de eigen bijdragen.
  Er MOET ingegrepen worden. Dat ben ik helemaal met Roos eens.
  Helena

 17. Schandalig!!!!
  Weer de zwakkeren die dramatisch moetn inleveren.
  Waarom niet aan de hypotheekaftrek boven 300.000€ komen. Medicijnen worden geregeld niet vergoed, premi is erg hoog, eigen bijdrage ’s rijzen de pan uit…………Hier MOET ingegrepen worden!!!!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.