Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder patiënten worden vastgebonden

In zorginstellingen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking wordt steeds minder gebruik gemaakt van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals vastbinden. Dat blijkt uit cijfers van Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg.
Minder patiënten worden vastgebonden

In veertig instellingen voor ouderen en mensen met een verstandelijke handicap is het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen met ruim dertig procent gedaald, tot 1900. Naast vastbinden gaat het ook om bedhekken en rustgevende medicatie. ‘Veel zware maatregelen zoals vastbinden zouden nu zijn ingeruild voor bijvoorbeeld elektronische hulpmiddelen’, aldus Vilans.


Onrustband

In de instellingen die meededen aan het onderzoek om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren, daalde het gebruik van de zogeheten onrustband van 235 naar 83. ‘Het aantal rolstoelen dat standaard op de rem staat, ging van 76 naar 24 en het aantal mensen wier armen uit zelfbescherming werden vastgebonden, daalde van vijftig naar 14. Het gebruik van rustgevende medicatie halveerde zelfs tot onder de honderd’, zo becijferde Vilans.

Sensoren

Vooral het gebruik van detectie en bewegingssensoren hebben geleid tot steeds minder maatregelen. Door het gebruik van elektronica werd personeel gewaarschuwd als iemand uit bed of zijn kamer stapt. Volgens Vilans is het aantal technische maatregelen gestegen met tien procent. ‘Het succesvol terugdringen van ingrijpende maatregelen is het directe gevolg van verbeteringen waarin beleid, scholing en registratie een grote rol spelen.’


Opgeven

Het is de bedoeling dat dit zogeheten verbetertrajcect Maatregelen op Maat ook naar andere instellingen wordt uitgebreid. Inmiddels hebben 25 instellingen zich opgegeven voor een volgende ronde van het tracject.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.