Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder criminele meiden in Utrecht dan elders

De stijging van de criminaliteit onder meisjes tussen de 12 en 18 jaar valt in de provincie Utrecht mee. De cijfers van de afgelopen jaren laten wel een stijging zien, maar die is minder groot dan de landelijke trend. Dat concludeert adviesbureau Alleato in het rapport ‘Moordmeiden’ dat maandag in Utrecht wordt gepresenteerd.
Minder criminele meiden in Utrecht dan elders

Alleato ondervroeg voor het onderzoek 25 medewerkers van politie, justitie, jeugdzorg en gemeenten. Aanleiding hiervoor was een rapport van het Openbaar Ministerie (OM) uit 2007, dat stelde dat er een opvallende stijging was onder het aantal criminele meisjes. Alleato onderzocht de situatie in de provincie Utrecht.

Trend
De onderzoeksters baseren hun conclusie onder meer op cijfers van politie en justitie. Daaruit bleek een stijging van het aantal meiden dat de afgelopen acht tot tien jaar in de provincie Utrecht met die instanties in aanraking kwam. Maar de toename is volgens het rapport minder groot dan de landelijke trend die eerder bijvoorbeeld uit cijfers van het CBS naar voren kwam.

Winkeldiefstal

Van een gestage stijging is volgens de onderzoeksters geen sprake, omdat de cijfers van jaar tot jaar fluctueren. Het aantal criminele meisjes in de provincie Utrecht blijft laag in vergelijking tot het aantal jongens. Verder komen de meeste meisjes voor winkeldiefstallen in aanraking met justitie en niet voor zwaardere misdrijven.

Seksualiteit
Wel is er volgens het rapport sprake van een verzwaring van de problemen voor sommige meisjes, omdat zij steeds vroeger in aanraking komen met seksualiteit en drugs.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.