Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder criminele jeugdgroepen in Amsterdam

Het aantal door de politie geregistreerde jeugdgroepen in Amsterdam is gedaald van 73 in 2008 naar 51 in 2009. Dat staat te lezen in de Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2009, die woensdag is gepubliceerd.
Minder criminele jeugdgroepen in Amsterdam

Het aantal hinderlijke groepen daalde vorig jaar van 43 naar dertig, het aantal criminele groepen nam af van elf naar zes. Het aantal overlastgevende groepen daalde van negentien naar vijftien. In totaal nam het aantal harde kernjongeren vorig jaar af van 585 naar 547.

Verharding
Het aantal meldingen van jeugdoverlast is echter met 5,7 procent toegenomen. Ook de toename en verharding van criminaliteit waarbij jongeren betrokken zijn, blijven een punt van zorg. Opvallend is dat er bij jonge daders vaak sprake is van het gebruik van alcohol of drugs, het hebben van een licht verstandelijke beperking of een combinatie hiervan.

Uitgaansgeweld
Het aantal overvallen op ondernemers, vaak met jeugdige daders, is met 10 procent gestegen. Ook het uitgaansgeweld op het Leidseplein, waarbij veelal jongeren betrokken zijn, blijft hoog.
Jeugdige daders maken zich volgens de Amsterdamse cijfers steeds vaker schuldig aan zwaardere geweldsdelicten.

Terugdringen

De gemeente Amsterdam wil jeugdcriminaliteit terugdringen door de oorzaken weg te nemen. Dat doet de gemeente door de jongeren perspectief te bieden met stages, jongeren terugsturen naar school of begeleiden naar werk.

Link: Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2009

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Gemeente Amsterdam/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.