Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder criminaliteit onder jongeren

Criminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen lijkt af te nemen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het is voor het eerst sinds 2005 dat een daling in de jeugdcriminaliteit is gesignaleerd en volgens het WODC is pas sprake van een trend als de daling zich de komende jaren voortzet. Mogelijk is sprake van ‘een eenmalige dip’ aldus het onderzoekscentrum.
Minder criminaliteit onder jongeren

Volgens het WODC zijn in 2008 voor het eerst in jaren minder taakstraffen opgelegd aan minderjarigen (12 tot 18 jaar). In dat jaar zag het centrum ook voor het eerst in jaren een daling in het aantal jongvolwassenen (tot en met 24 jaar) dat is aangehouden en het aantal dat voor de strafrechter is gekomen.

Minder straf
Mogelijk komen minder jonge daders van zware delicten met justitie in aanraking. Dat zou af te leiden zijn uit het feit dat er minder zware straffen zoals gevangenneming worden opgelegd aan minderjarigen en jongvolwassenen.

Aangepakt
Het WODC heeft de criminaliteit onder jongeren gemeten aan de hand van cijfers over aangehouden verdachten en daders die strafrechtelijk zijn aangepakt. Ook is informatie verwerkt die ondervraagde jongeren zelf hebben gegeven.

Geweld

Onder minderjarigen van 12 tot 18 jaar daalde het aantal vermogensdelicten (onder andere diefstal) tussen 2005 en 2010, blijkt uit zowel cijfers van politie en justitie als uit de zelfrapportages. Voor geweld en vernieling geldt een lichtere afname, meldt het WODC.

Slachtoffer
Uit wat jongeren zelf zeggen, blijkt niet dat er minder geweld of vandalisme wordt gepleegd, uit politie- en justitiecijfers van 2008 is dat wel op te maken. Ook onder de jongvolwassenen is een daling van het aantal vermogensmisdrijven te zien. Geweld en vernieling bleven ongeveer gelijk. Deze bevindingen komen overeen met slachtofferenquêtes, waaruit blijkt dat minder mensen slachtoffer zijn geworden van een vermogensmisdrijf.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.