Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Minder angststoornissen na stoppen vergoeding

Sinds slaappillen niet meer worden vergoed, hebben artsen minder vaak een angst- of slaapstoornis vastgesteld bij patiënten. De vergoeding werd in 2009 afgeschaft en sindsdien is honderden keren minder de diagnose angst- of slaapstoornis gesteld.
Minder angststoornissen na stoppen vergoeding

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en de Universiteit Utrecht. De resultaten staan ook in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine.

Verslavend

Ook het verslavende medicijn benzodiazepines werd minder vaak voorgeschreven. De slaappillen kunnen op korte termijn werken, maar op lange termijn verslavend zijn of niet meer werken.

Diagnose

Nadat de vergoeding was afgeschaft, stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen namelijk 2.863 in 2009 tegenover 3.254 het jaar daarvoor. Ook werden er minder nieuwe diagnoses van angststoornissen gesteld: 3.710 in 2009, dat waren er 59 minder dan het jaar daarvoor.

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten.

Bron: ANP/ANP-Photo

5 REACTIES

  1. Het is niet teruggelopen.En in Nederland wordt veel te zorgeloos met Benzos omgegaan.Er zij ook alternatieven namelijk neuroleptika zoals Melperon,Promethazine zijn ook tegen de Angst dat is eerstmaar spoedeisende hulp.Daarna moet er Psychotherapie of en psychoeducatie volgen maar dat wordt nu zwaar beboet met een torenhorge eigenbijdrage.Ik vraag me af wat het in de toekomst zal kosten al die benzo verslaafden van hun verslaving af te helpen?

  2. Lees alle reacties
  3. Weer een hoop geld weggegooid met een onderzoek wat niet de werkelijke oorzaken bloot legt maar alleen intellectueel de zaken op een rijtje zet. Geen enkel bewijs dus maar een schijn waarheid. En het ergste is met dergelijke uitslagen zijn er weer anderen die daar gedachteloos verder mee gaan en zo krijgt een dergelijk niets zeggend onderzoek vee lmeer invloed dan het verdient.

  4. Betekent dit dat er voorheen over-gediagnosticeerd werd, of is er sinds het afschaffen van vergoeden sprake van onder-diagnosticeren omdat er nu mensen zijn die de huisarts vragen de medicijnen die zij toch niet kunnen betalen dan ook maar niet voor te schrijven?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.