Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mezzo meet wat gemeenten doen voor mantelzorgers

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bepaalt dat gemeenten mantelzorgers en vrijwilligers moeten ondersteunen. Maar doen zij dat ook? Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, gaat dat meten met de Barometer Basisfuncties.
Mezzo meet wat gemeenten doen voor mantelzorgers

Elke gemeente kan de Wmo op zijn eigen manier uitvoeren. Er zijn geen landelijke richtlijnen en er is geen controle of zij het goed doen. Mezzo wil nu achterhalen of gemeenten beleid voor mantelzorgers en vrijwilligers formuleren, of ze dat ook in praktijk brengen en of de basisfuncties beschikbaar zijn.

Wmo-raad
De vereniging nodigt vertegenwoordigers van mantelzorgers en/of zorgvrijwilligers uit om de vragenlijst van de Barometer Basisfuncties in te vullen. Vooral deelname door vertegenwoordigers die in de Wmo-raad van een gemeente zitten is gewenst. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, is het niet de bedoeling dat beroepskrachten die te maken hebben met mantelzorgondersteuning of intensieve vrijwilligerszorg meedoen.

Respijtzorg
De vragenlijst is opgebouwd aan de hand van de volgende functies voor mantelzorgers: beschikbaarheid van informatie, advies en begeleiding, emotionele steun, educatie, praktische hulp, respijtzorg, financiële tegemoetkoming en materiële hulp. Daarnaast zijn er vragen over het aanbod van en het gemeentelijk beleid voor intensieve vrijwilligerszorg.

Verbeterpunten
De uitkomsten van de Barometer Basisfuncties zullen een beeld geven van de Wmo-praktijk van alle gemeenten in Nederland, zo hoopt Mezzo. Indien nodig gaat de vereniging met lokale overheden in gesprek over verbeterpunten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Mezzo/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.