Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met 260 miljoen moet Rotterdam-Zuid toch leefbaarder worden

Vermindering van de werkloosheid, minder schoolachterstand, betere woningen en minder onveiligheid in de wijk. Het kabinet investeert in Rotterdam-Zuid 130 miljoen euro, de gemeenten en private partners doen daar nog eens 130 miljoen bij. Met zoveel geld moet je toch iets kunnen verbeteren in de wijk.
foto Fotolia

Het kabinet draagt bij aan een ‘structurele verbetering van de positie van bewoners en de regio Rotterdam-Zuid. Daarvoor trekt het kabinet 130 miljoen euro uit en doen de gemeente en (semi-) private partijen, zoals scholen, bedrijven en woningcorporaties, er nog 130 miljoen bij. Er komt een zogenoemde “regiodeal”, waarbij rijk, gemeente, bedrijven, maar ook maatschappelijke instellingen projecten en bestedingsplannen maken om Rotterdam-Zuid sociaal en economisch leefbaarder te maken.

Regio enveloppen

Dat staat in de brief aan de Tweede Kamer van minister Schouten van Landbouw en minister Ollogren van Binnenlandse Zaken. De regiodeal maakt deel uit van het Regeerakkoord, waarin is afgesproken om met 6 zogenoemde “regio enveloppen” concrete gebieden te versterken. Rotterdam–Zuid is er een van, de andere enveloppen hebben betrekking op bijvoorbeeld: Versterking van de duurzame economische structuur van Zeeland; Of de ontwikkeling van een Brainport Eindhoven; Maar ook de verder ontwikkeling van ESA-ESTEC, in Noordwijk, de grootste locatie van het European Space Agency en het technologisch hart van de Europese ruimtevaart.


Meer informatie over de samenwerking van het rijk met lokale partners in de regio’s die vallen onder de “Enveloppen” vind je op de website van de Rijksoverheid>>


Projecten uitwerken

De bedoeling is dat alle partijen vóór de zomer projecten uitwerken waaraan de 260 miljoen euro besteed kan worden in Rotterdam-Zuid. ‘Als we samen optrekken als overheden, en daarbij ook verbindingen maken met bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, zijn we effectiever in het oppakken van onze maatschappelijk opgaven’, aldus minister Carola Schouten, die coördinerend minister is voor de afspraken met de regio’s.

Leefbaarheid versterken in de wijk

Het is de bedoeling dat de miljoenen euro’s in de wijk en worden geïnvesteerd om de leefbaarheid te versterken, zegt minister Schouten: ‘In het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid zijn verbeterpunten genoemd op het gebied van wonen, onderwijs, werken, veiligheid en cultuur. Het kabinet draagt graag bij aan de ambities van de gemeente Rotterdam om het welzijn en de welvaart van de Rotterdammers te verbeteren.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.