Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Merendeel top zorginstellingen verdient te veel’

Het merendeel van de bestuurders van instellingen voor de thuis-, ouderen- en gehandicaptenzorg verdient meer dan hun eigen vastgestelde norm van bijna 220.000 euro per jaar. Die conclusie trekt staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) na gesprekken die zij onlangs voerde met ongeveer tien van deze zorginstellingen.
'Merendeel top zorginstellingen verdient te veel'

Uit onderzoek blijkt dat twintig van de honderd instellingen hun directeuren meer dan 220.000 euro per jaar betalen. Zestig van de honderd zorgdirecteuren kregen in 2007 een salaris hoger dan de Balkenende-norm van 176.000 euro per jaar.

Zorgen
Bussemaker liet maandag in RTL Nieuws weten dat zij een moreel beroep doet op de instellingen om zich in ieder geval aan hun eigen norm te houden en de salarissen van de top te verlagen. ‘Het probleem is nu dat men zich niet aan de norm houdt en dat baart mij zorgen’, aldus de staatssecretaris in het nieuwsprogramma. Ook moet de sector volgens haar nadenken hoe dit vervolgens wordt gehandhaafd.

Dwingen
De bewindsvrouw wacht dat af, want veel instrumenten om een verlaging van de topsalarissen af te dwingen, heeft ze volgens haar woordvoerster nog niet. Wel kan de staatssecretaris eisen dat een injectie die zij geeft aan in financiële nood verkerende instellingen, wordt besteed aan de zorg en niet aan bonussen.

Norm
De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de Balkenende-norm.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.